ГоловнаБлогиБлог Віктора Тарана

​Нестерпна легкість протидії корупції

5 лютого Україна отримає шанс прицільно вдарити по корупції. В порядку денному Верховної Ради дев’ятим за рахунком стоїть законопроект №0949 «Про відкритість використання публічних коштів». Відповідно до нього, усі витрати коштів платників податків, від транзакцій держказначейства до контрактів районних ЖЕКів можуть стати нарешті доступними для громадського контролю.

Фото: Макс Требухов

Закон, який розроблено депутатами Верховної ради спільно з експертами з анти корупції та публічних фінансів Реанімаційного Пакету Реформ, передбачає створення єдиного веб-порталу, на якому буде зібрана уся інформація витрати коштів державного та місцевих бюджетів, державних та комунальних підприємств, спеціальних фондів тощо. Кожну витрачену чиновником копійку можна буде відслідкувати в режимі онлайн.

Аналогічні системи вже працюють в європейських країнах і невдовзі стануть невід’ємним елементом розвинутих демократій. Як має на практиці працювати закон і чому він здатен змінити українські реалії? Давайте спробуємо зрозуміти на кількох простих прикладах.

Наприклад, ви помічаєте, що асфальт, покладений восени під вікнами вашого будинку, знову не дожив до весни. Сьогодні щоб знайти винних потрібно надіслати гору запитів і далеко не факт, що отримаєте адекватну відповідь. Натомість за умови дії закону №0949 достатньо буде просто зайти на спеціальний портал, на якому ви побачите і договори на ремонт, і обсяги платежів, і об’єми оплачених робіт та матеріалів, і багато іншого. Уся інформація про витрати і, можливо, зловживання та розкрадання лежатиме перед вами, немов на долоні.

Більш актуальний приклад – закупівлі для армії. За допомогою об’єднаного волонтерського десанту у Міноборони сьогодні вдалося навести деякий порядок у закупівлях відомства. Але чи довго вдасться зберігати таку ситуацію? Адже корупціонери, які десятиліттями жили на обкраданні армії нікуди не зникли і чекають на власне повернення. Відповідно, необхідний механізм, який зможе мінімізувати ризики та завдати рішучий удар по корупціонерах в погонах.

Якщо ж закон «Про відкритість використання публічних коштів» приймуть, будь-який громадянин з будь-якої точки планети зможе прослідкувати, куди і як були витрачені кошти для армії включно до останньої пари шкарпеток. Документи про закупівлі або обґрунтування їх відсутності будуть знаходитись у вільному доступі, не приховані за жодними грифами «для службового використання». А отже кожна корупційна закупівля зможе стати для генералів кроком в тюремну камеру.

Неоціненним подарунком закон #0949 стане і для журналістів. Відтепер антикорупційні розслідування перетворяться зі запеклої боротьби за будь-які крихти інформації у комфортний веб-серфінг сторінками єдиного порталу про витрати публічних коштів. Розкривати сенсаційні схеми тепер можна буде не встаючи зі свого крісла. Дізнатися деталі договорів чи стан їх виконання стане не важче, ніж перевірити електронну пошту.

Раніше про масштабні антикорупційні зловживання на кшталт «вишок Бойка» або зрідженого газу Курченка ставали відомими через місяці після того, як кошти реально виводилися з бюджету. Самі розслідування, здебільшого, ставали можливими завдяки «зливам» документів, які інакшим чином просто не могли потрапити в руки журналіста. При цьому сотні багатомільйонних корупційних оборудок так і залишалися в тіні. За допомогою закону №0949 будь-який громадянин зможе не просто розкрити мільярдні зловживання, але й зупинити їх, вчасно надавши інформацію у правоохоронні органи та ЗМІ.

Можна заперечити, що закупівлі та контракти – не єдиний спосіб виведення державних грошей з казни. Але закон передбачає контроль не лише за цими найпопулярнішими способами розбазарювання грошей, але й будь-якими іншими ситуаціями, які передбачають витрати коштів платників податків.

Наприклад, досить поширеною лишається практика, коли держслужбовці використовують власні відрядження в якості безкоштовних путівок у форматі All inclusive. Оплата номерів у п’ятизіркових готелях, вечері в найдорожчих ресторанах та шампанське в номер чиновнику лягають на бюджет. На щастя, закон №0949 передбачає і публікацію документації про витрати на службові відрядження. А отже громадяни за допомогою всього лиш кількох кліків комп’ютерною мишею зможуть отримати інформацію про те, скільки і на що витратив мер / міністр / прокурор під час свої невідкладної службової поїздки до Маврикію.

5 лютого Верховна Рада може вперше в історії країни дозволити громадянам отримати реальні важелі контролю за владою. Закон пройшов голосування в першому читанні та узгодження комітету, а отже депутатам лишається всього лиш поставити фінальну крапку у епопеї боротьби за відкритість використання публічних коштів. До того ж, представники коаліції ще до виборів дали публічну обіцянку підтримати закон у другому читанні та в цілому.

Чи здатна коаліція, яка так багато говорить про реформи, прийняти закон, який реально поставить під удар сотні корупційних схем, досі невідомих громадськості? Про рішучість парламенту та пропрезидентської більшості до реальних реформ ми дізнаємось вже завтра.

Віктор Таран Віктор Таран , Менеджер групи публічні фінанси «Реанімаційного Пакету Реформ», експерт Центру політичних студій та аналітики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram