ГоловнаПолітика

Тарута найняв лобіста Орбана для проведення фейкових слухань у Конгресі США

Тарута найняв лобіста Орбана для проведення фейкових слухань у Конгресі США
Сергей Тарута
Фото: Макс Требухов

Фейкові слухання в Конгресі США для народного депутата Сергія Тарути, який також називає себе "ідейним натхненником" партії "Основа", організували лобісти угорського президента Віктора Орбана.

Про це пише "РБК-Україна".

З'ясувалося, що присвячена корупції в Нацбанку подія, яку Тарута подавав як "слухання" в Конгресі США, насправді пройшла в підвальному приміщенні будівлі Конгресу, яке орендував для її проведення конгресмен-республіканець з Канзасу Рон Естес на прохання колишнього конгресмена-республіканця від штату Флорида, а нині політичного лобіста Конні Мака.

Подію вели Конні Мак і досвідчений американський політичний фандрейзер Метт Кілін. Також до заходу на час приєднався і виступив з короткою промовою колишній директор ЦРУ в адміністрації Білла Клінтона Джеймс Вулзі, який прихильно висловився про час, коли Росія була дружнішою до Заходу.

Як зазначається у статті, для встановлення замовників таких подій діє спеціальний "Акт про реєстрацію іноземних агентів" (Foreign Agents Registration Act, FARА). Цей закон вимагає, щоб лобісти, які представляють в американській політиці іноземні уряди, фізичні та юридичні особи, розкривали свої заняття і джерела фінансування. На сайті Департаменту юстиції США існує спеціальний реєстр документів і звітів, які публікують іноземні агенти про свою діяльність. В цьому реєстрі немає згадок про те, що Тарута або пов'язані з ним безпосередньо особи найняли організатора фейкових слухань Конні Мака працювати на них. Але там є згадка іншого наймача цього лобіста, з яким у нього є чинний контракт. Це офіс прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, якого називають найближчим другом Володимира Путіна в Європі.

Крім того, згідно з опублікованими документами, компанії Конні Мака в інтересах Угорщини беруть участь в просуванні антиукраїнської кампанії на Заході.

Наприкінці вересня Тарута заявив, що брав участь в "слуханнях у Конгресі США, під час яких нібито заявив про корупцію в Національному банку України (НБУ). В НБУ зі свого боку звинуватили нардепа в поширенні з допомогою лобістів у США неправдивої інформації, зазначивши, що жодні офіційні представники Адміністрації і Конгресу участі в цьому заході не брали.

Видання нагадує, що Тарута є неформальним лідером партії "Основа", називає себе її "ідейним натхненником", водночас не є членом політсили. Під час однієї з телепередач Тарута відмовився говорити про фінансування "Основи". Його прес-секретар Олена Морозова увірвалася в ефір з вимогою припинити ставити нардепу запитання про партію і звинуватила ведучу в некоректності. Як з'ясувало РБК-Україна, зараз "кістяк" команди "Основи" складають три людини - Андрій Ніколаєнко, Ярослав Арсірій і Володимир Полочанінов. Всі вони працювали на серйозних посадах за часів президентства Віктора Януковича.

Крім того, у них простежуються зв'язки з впливовими людьми тієї епохи – Сергієм Льовочкіним, Едуардом Ставицьким та Анатолієм Присяжнюком. Також, повідомлялося, що у Тарути і його бізнес-партнерів є серйозні зовнішні зв'язки. Зокрема, з владою Росії та Угорщини. Ба більше, у 2013 році долю угорських активів бізнесмена вирішували особисто Володимир Путін і Віктор Орбан, пише "РБК-Україна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram