ГоловнаПолітика

Тарута взяв участь у фейкових слуханнях у Конгресі США, - американські ЗМІ

Фальшиве "слухання" транслювалося в Україні в повному обсязі на телеканалі NewsOne й описано глядачам як "США. Комітет Конгресу з фінансових питань".

Тарута взяв участь у фейкових слуханнях у Конгресі США, - американські ЗМІ
Фото: Макс Требухов

Канзаський республіканець забронював кімнату в підвалі Капітолію, яка потім використовувалася для проведення фейкового слухання в Конгресі, влаштованого незрозумілою українською групою лобістів. Про це пише РБК-Україна з посиланням на The Daily Beast.

Згідно з даними видання, колишній американський парламентарій, схоже, обдурив помічників нещодавно обраного конгресмена, нав'язавши від імені клієнта, замішаного в "Панамському досьє", організацію уявного слухання, яке транслювалося по українському телебаченню. Колишній член Конгресу республіканець від штату Флорида Конні Мак звернувся до представника Рона Естеса (республіканець від штату Канзас) – новоспеченого законодавця, який виграв позачергові вибори, які проводилися після призначення директором ЦРУ Майка Помпео. Він попросив зарезервувати кімнату в підвалі Капітолію для заходу, присвяченого українському банківському сектору. Видання The Weekly Standard інформує, що фальшиве "слухання" транслювалося в Україні в повному обсязі на телеканалі NewsOne й описане глядачам як "США. Комітет Конгресу з фінансових питань". Але жоден член Конгресу не був на ньому. 

У заході взяли участь Сергій Тарута, народний депутат України, колишній співробітник НБУ Олександр Завадецький і колишній директор ЦРУ при президенті Біллі Клінтоні Джеймс Вулсі, який також виступав радником кампанії президента Трампа. Памфлет, розданий відвідувачам, був оцінений українським сайтом перевірки фактів як такий, що містить переважно правдиві дані про НБУ, але "маніпулював практично в усіх випадках". В Естеса заявили виданню The Daily Beast, що конгресмен не причетний до цієї події і що вони зарезервували кімнату "як люб'язність" для пана Мака, який тепер є зареєстрованим лобістом у Liberty International Group, щоб "провести захід із розкриття корупції в Україні". Представник Естеса додав, що довелося оновити політику бронювання кімнат, щоб такі випадки більше не повторювалися.

Прес-секретар також сказав, що з цього моменту, коли його офіс резервує кімнати в Капітолії для проведення заходів, Естес буде присутній. Конні Мак є зареєстрованим лобістом від імені фірми під назвою Interconnection Commerce, яка розташованої на Британських Віргінських островах і яка зосереджена на "висвітленні корупції в Україні". Крім згадки в "Панамському досьє", в інтернеті відсутня інформація про компанію.

"Я представляю групу, яка зацікавлена у виявленні корупції не тільки в Україні, а й у всьому світі: від Центральної і Південної Америки до Східної Європи", - сказав Мак в інтерв'ю журналісту Weekly Standard, який також був присутнім на заході. Під час заходу Мак справляв враження, що він, як і раніше, є членом Конгресу, що, ймовірно, зміцнило характеристики NewsOne цього заходу як слухання в Конгресі.

"Ясно одне: ми, Конгрес Сполучених Штатів (а мова йде про гроші платників податків), повинні як слід розслідувати звинувачення в корупції, факти і припущення", - сказав Мак по закінченні заходу, згідно з аудіозаписом, отриманим The Daily Beast. Мак не відповів на прохання про коментарі.

Як повідомляв The Daily Beast, він також зареєстрований у лобі від імені владної партії Угорщини – орієнтованої на Путіна, а колишній конгресмен похвалив правого прем'єр-міністра країни за те, що той допоміг йому налагодити хороші відносини з президентом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram