ГоловнаПолітика

Нардеп Найєм заявив, що судова реформа може звільнити Януковича від відповідальності

Внесена поправка значно зменшує терміни розслідування кримінальних справ.

Нардеп Найєм заявив, що судова реформа може звільнити Януковича від відповідальності
Фото: 24tv.ua

Депутат Верховної Ради Мустафа Найєм вважає, що деякі положення закону про судову реформу можуть стати підставою для звільнення екс-президента Віктора Януковича від кримінальної відповідальності.

Про це нардеп написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Депутат Радикальної партії Олега Ляшка - Андрій Лозовий - вніс поправку до законів про судову реформу, які фактично звільняють від кримінальної відповідальності особисто Віктора Януковича, а також виводять з-під процедури спеціальної конфіскації всі капітали його оточення", - написав Найєм.

Він пояснив, що внесена поправка зменшує терміни розслідування кримінальних справ - до трьох місяців злочину середньої тяжкості і до шести місяців - тяжких та особливо тяжких злочинів.

"Оскільки ця правка поліпшує становище особи, яка вчинила злочин, вона буде мати зворотну силу. При цьому відлік терміну буде йти не з моменту, коли злочинцеві вручають підозру, а з моменту реєстрації провадження. Тобто закривати будуть зобов'язані, в тому числі, вже відкриті кримінальні провадження. Таким чином, Андрій Лозовий подарував прокуратурі дуже ефективний і простий інструмент торгу з усім оточенням Януковича щодо їхніх злочинів і незаконно нажитого майна", - заявив депутат.

Також, на думку Найєма, ця правка може стати фактором тиску на органи слідства.

"Слідчі елементарно не будуть відкривати провадження з особливо тяжких злочинів, оскільки не зможуть гарантувати їх розкриття в такі короткі терміни... Окрему подяку пану Лозовому висловили 47 колишніх членів Партії регіонів, які проголосували за ці зміни. В тому числі половина "Опозиційного блоку", фракції "Відродження" та група "Воля народу"", - додав нардеп.

Нагадаємо, сьогодні рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект №6232 про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства. Цей законопроект - найбільший законопроект в історії українського парламенту. Поправки до судової реформи розглядали з 7 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram