ГоловнаПолітика

Рада прийняла найбільший законопроект у своїй історії

Поправки до судової реформи розглядали з 7 вересня.

Рада прийняла найбільший законопроект у своїй історії
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у вівторок 234 голосами "за" прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №6232 про внесення змін у Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс і Кодекс адміністративного судочинства.

Депутати розглядали поправки до нього весь минулий пленарний тиждень, частину - позаминулого і майже все ранкове засідання у вівторок.

Текст законопроекту зайняв понад 800 сторінок і був поділений на 5 окремих документів. Спікер Андрій Парубій заявив, що це найбільший законопроект в історії Верховної Ради.

Законопроект регулює питання діяльності нового Верховного Суду і Вищого суду з інтелектуальної власності.

Крім того, цим самим законом депутати передбачили створення єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (електронного судочинства). "Електронний суд" забезпечує обмін документами (відправлення й отримання документів) в електронній формі між судами, між судом і учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також участь учасників судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд зможе відправляти судові рішення, повістки, інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їхні офіційні електронні адреси.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією в газеті "Голос України" і на веб-порталі судової влади оголошення про її створення і забезпечення функціонування.

Ще одне нововведення законопроекту - інститут наказового провадження в господарському та цивільному видах судочинства для стягнення заборгованості з громадян. За заявою особи, якій належить право вимоги про стягнення неоскарженої грошової заборгованості, за письмовими договорами, що не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (160 000 грн), суд видає судовий наказ про стягнення заборгованості з боржника.

Боржник має право подати заяву про скасування судового наказу. Якщо боржник скористається своїм правом - суд скасовує судовий наказ, якщо ні - наказ набуває чинності. Використання такої процедури не є обов'язковим, і заявник має право вимагати вирішити його справу через позовне провадження.

Наказове провадження в цивільному судочинстві можуть застосувати для розгляду вимог про стягнення аліментів, про борги за житлово-комунальні послуги, про повернення вартості товару неналежної якості, про стягнення фізичною особою неоскарженої заборгованості з юридичної особи або фізичної особи-підприємця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram