ГоловнаПолітика

САП кілька разів відмовлялася повідомляти про підозру братам Калюжним

Рішення департаменту Горбатюка ніяк не впливає на справу Охендовського.

САП кілька разів відмовлялася повідомляти про підозру братам Калюжним
Фото: Lb.ua

Спеціалізована антикорупційна прокуратура кілька разів відмовлялася повідомляти про підозру братам Віталію та Євгену Калюжним у справі про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів.

Про це йдеться в коментарі САП у зв'язку з тим, що цю підозру було підписано Департаментом спеціальних розслідувань Генпрокуратури.

"З огляду на те, що після виділення матеріалів [зі справи Охендовського] вся відповідальність за стан досудового розслідування перейшла до прокурорів Департаменту спеціальних розслідувань, САП жодним чином не втручатиметься і не ставитиме під сумнів процесуальні рішення колег, але все ж сподівається, що підставою для повідомлень про підозру дійсно послужили нововиявлені обставини і докази, а підписані ними документи суттєво відрізняються за якістю від тих, в узгодженні яких детективам НАБУ кілька разів обґрунтовано відмовляли прокурори САП", - йдеться в коментарі.

Також САП наголосила, що підозра Калюжним ніяк не вплине на справу самого Охендовського, якого НАБУ вважає винним в отриманні хабарів від Партії регіонів.

Калюжні, за версією звинувачення, відповідали за "касу" Партії регіонів, здійснювали функції з обліку та видачі готівки в іноземній валюті, незаконно збагачувалися, давали хабарі високопоставленим чиновникам.

Підозру їм висунуто за ч. 1 ст. 255; ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 369 КК України (в редакції від 05.04. 2001); ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 369 КК України (в редакції від 07.04. 2011); ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 368-2 КК України (в редакції від 07.04. 2011).

Нагадаємо, 28 травня 2016 року колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів низці колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників. За його словами, йдеться про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальною сумою хабарів у розмірі близько $2 млрд.

Загалом у руки НАБУ потрапило понад 840 сторінок за період 2008-2012 років. Ці сторінки заповнені від руки. У них вказано дати, прізвища та ініціали, суми виданих коштів і короткий опис статті витрат. На кожному аркуші близько 30 записів. Усього, за попередніми підрахунками, в переданих матеріалах містяться близько 25 тисяч рядків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram