Вчені показали, що в жінок, які дотримуються середземноморської дієти, на 23% менший ризик померти. Відповідне дослідження опублікували в JAMA Network Open.
За 25 315 жінками спостерігали упродовж 25 років. Аналіз записів про них показав, що прихильниці середземноморської дієти мали на 23% меншу ймовірність померти з будь-якої причини протягом періоду дослідження порівняно з тими, хто не дотримувався дієти.
От що приносить заміна оброблених харчових продуктів на свіжі фрукти та овочі.
Дослідницька група з Brigham and Women's Hospital, який є частиною Гарвардської медичної школи, виявила біологічні зміни, які можуть пояснити, чому середземноморська дієта пов’язана з довголіттям.
Тобто стежите за своїм харчуванням – маєте вищі шанси прожити більше. Дотримання середземноморської дієти може до 25 % знизити ризик смерті за 25 років життя від раку, серцево-судинних хвороб, топпричин смерті в світі.
Середземноморська дієта в основному базується на горіхах, насінні, фруктах, овочах, цільнозернових і бобових, з оливковою олією як основним джерелом жиру. Білки можуть надходити з невеликих кількостей риби, птиці, молочних продуктів і яєць. Червоне м’ясо, оброблені харчові продукти та алкоголь зведені до мінімуму.
Дослідники вивчили численні біомаркери в організмі, виявивши, що головні переваги дієти, ймовірно, полягають у метаболічних і запальних процесах в організмі – тих, які допомагають підтримувати нормальні функції організму.
У прихильниць середземноморської дієти порівняно з іншими також побачили покращення артеріального тиску та резистентності до інсуліну. Усі ці фактори сукупно захищають від ранньої смерті.
Обмеження дослідження: у ньому брали участь переважно білі жінки середнього та старшого віку, які були добре освіченими медичними працівниками. Крім аналізу біомаркерів, дані збирали через самостійне звітування.