ГоловнаЗдоров'я

Ексзаступника міністра МОЗ Михайла Загрійчука та ще 10 лікарів затримали через нібито втручання в розподіл органів на пересадки

Ексзаступника міністра МОЗ та ще 10 лікарів затримали за підозрою у порушенні закону про трансплантацію органів людини.

Ексзаступника міністра МОЗ Михайла Загрійчука та ще 10 лікарів затримали через нібито втручання в розподіл органів на пересадки
Фото: Інститут серця МОЗ України

Цим ексзаступником міністра виявився Михайло Загрійчук, повідомили LB.ua власні джерела. Він підтвердив це Суспільному і заявив, що станом на зараз є підозрюваним, не затриманим.

Михайло Загрійчук
Фото: МОЗ
Михайло Загрійчук

Михайло Загрійчук був заступником міністерки Зоряни Скалецької. Зараз він працює заввідділом трансплантації та хірургії органів черевної порожнини в Інституті серця, який очолює Борис Тодуров.

Його спільникам нібито є лікарі ДУ «Інститут серця МОЗ України», КП «Волинська обласна клінічна лікарня» та КНП «Центральна міська клінічна лікарня» міста Києва. 

Відкрили кримінальне провадження за ч.1,2 ст.255, ч.5 ст.143, та ч.3 ст.362 Кримінального кодексу України:

  • Створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами, участь у злочинній організації 
  • Дії, передбачені частинами другою, третьою чи четвертою цієї статті, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або участь у транснаціональних організаціях, які займаються такою діяльністю -- попередні пункти це вилучення у людини шляхом примушування або обману її анатомічних матеріалів з метою їх трансплантації, такі дії вчинені щодо особи, яка перебувала в безпорадному стані або в матеріальній чи іншій залежності від винного, незаконна торгівля анатомічними матеріалами людини 
  • несанкціоновані зміна, знищення або блокування інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах чи комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї, несанкціоновані перехоплення або копіювання інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, якщо це призвело до її витоку, вчинені особою, яка має право доступу до такої інформації.

Усім одинадцятьом медикам оголошено підозру.

За даними двох співрозмовників LB.ua, обізнаними зі справою, слідство підозрює, що група медиків продавала чергу на транплантацію, що були замішані і отримували кошти за махінації з чергою трансплант-координатори. Все це робили нібито заради того, щоб саме Інститут серця отримував органи для пересадок.

«Якщо черга посувається, це точно не безкоштовно для того, заради кого її посували», - каже співрозмовник, інше джерело говорить те саме. Тобто мова про втручання в ЄДІСТ, Єдину державну інформаційну систему трансплантації. 

Обоє співрозмовників також кажуть про те, що слідчі довго вели цю справу, використовували технічні засоби для прослуховування. 

Генеральний директор Українського центру трансплант-координації Дмитро Коваль у коментарі Суспільному сказав, що працівники правоохоронних органів зверталися в Український центр трансплант-координації у квітні 2024 року. Заявив, що несанкціонованого доступу до ЄДІСТ не було і правоохоронці це знають. На запитання, чи могли змінювати дані в ЄДІСТ санкціоновано, Коваль відповів:  «Кожен користувач вносить певні зміни в ЄДІСТ, але претензії до роботи ЄДІСТ наразі немає».

«Ми не даємо ніяких коментарів, звертайтеся до правоохоронних органів», - сказали LB.ua у приймальній Бориса Тодурова і кинули слухавку.

Гучна справа і затримання стількох медиків призвело до того, що в Україні два тижні не проводять пересадки від померлих донорів. Лікарі бояться, каже обізнаний співрозмовник, констатувати смерть.

LB.ua продовжує з'ясовувати деталі справи.

Уточнення авторки: вивчаючи деталі справи від різних джерел упродовж дня, ми скорегували заголовок та деталі відповідно до їхніх доповнених свідчень.

Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.