ГоловнаЗдоров'я

Як не отруїтися і безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло? Поради МОЗ

МОЗ випустив рекомендації, як краще зберігати їжу в умовах відключень світла, враховуючи, що на вулиці спека і продукти можуть ще швидше псуватись.

Як не отруїтися і безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло? Поради МОЗ
зіпсовані продукти в холодильнику
Фото: freepic

Свої поради міністерство опублікувало на офіційному сайті. 

Як підготуватись до відключень:

  1. Сформуйте запас льоду. Тримайте кілька пакетів з льодом у морозилці. Це допоможе зберегти холод під час відключення.

  2. Подумайте щодо купівлі холодильних елементів. Їх можна тримати в морозилці і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.

  3. Підготуйте запас консервів і сухих продуктів (сухофруктів, круп та горіхів), який допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.

Коли вимкнули електроенергію:

  1. Використовуйте лід та холодильні елементи. Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад 4 год, розкладіть раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозилки– так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.

  2. Розділіть продукти. Ті, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозилки.

  3. Заповніть холодильник та морозилку: заповнені вони нагріваються зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому заповнюйте максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку – щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.

Як перевірити продукти після повернення світла:

  1. Перевірте температуру продуктів. Продукти, які зберігали за температури вище 4 °C понад 2 год, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.

  2. Огляньте продукти, чи є ознаки псування. Запах, колір і текстура можуть вказувати на псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Дотримуйтесь принципу «якщо є сумніви – у смітник».

Які є альтернативи холодильнику:

  1. сумки-холодильники;

  2. термоси для їжі (можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);

  3. льох або підвал;

  4. термічна обробка продуктів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані.

    Стає все жаркіше: як вижити у спеку без кондиціонерів і чому тут треба штурхати владу своїх міст

Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.