ГоловнаЕкономікаФінанси

В ОП розраховують отримувати до $15 млрд доходів щорічно від заарештованих активів РФ

"Перше завдання - це отримання не самих активів, а отримання доходів від заморожених російських активів".

В ОП розраховують отримувати до $15 млрд доходів щорічно від заарештованих активів РФ
Фото: 24tv.ua

Компенсація шкоди, заподіяної російською агресією, коштом самого агресора є одним із найскладніших юридичних завдань для України, й отримання доходу від заморожених активів РФ могло б стати першим кроком на цьому шляху і приносити щорічно до $15 млрд.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма, передає "Інтерфакс-Україна".

"Перше завдання - це отримання не самих активів, а отримання доходів від заморожених російських активів. Тому що самі доходи за сьогоднішнього рівня відсоткових ставок у світі можуть сягати $15 млрд щорічно", - сказав він на науково-практичній міжнародній конференції, присвяченій механізму компенсації, в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Шурма зазначив, що ці доходи зможуть тимчасово бути гарною підтримкою для державного бюджету, фінансування економіки та громадян, доки триває боротьба з російською агресією.

Заступник глави ОП пояснив, що цей перший шлях компенсації буде юридично простішим і, головне, партнери України до нього політично готові.

"Але, безумовно, наше завдання-максимум - це отримати всі російські активи, суверенні активи, активи олігархів, щоб компенсувати всі збитки, які завдала нашій державі Російська Федерація. І ми активно будемо працювати над цим", - наголосив Шурма.

  • Європейська комісія 12 грудня затвердила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України доходів від заморожених російських активів, яку 14 грудня взяла до відома Європейська рада. Повідомлялося, що в ЄС оприлюднять план зі застосування податку на надприбуток до прибутків, отриманих від заморожених активів російського центрального банку. Оподатковані доходи можуть сягнути 15 мільярдів євро протягом наступних чотирьох років.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram