ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС запропонує сьогодні перші кроки для передачі Україні підсанкційних російських активів, − Bloomberg

Оприлюднять план зі застосування податку на надприбуток до прибутків, отриманих від заморожених активів російського центрального банку. Оподатковані доходи можуть сягнути 15 мільярдів євро протягом наступних чотирьох років.

ЄС запропонує сьогодні перші кроки для передачі Україні підсанкційних російських активів, − Bloomberg
Фото: EPA/UPG

Сьогодні Європейський Союз запропонує попередній план щодо застосування податку на надприбуток до доходів, отриманих від заморожених активів російського центрального банку, пише Bloomberg.

Цей крок спрямований на скерування вище згаданих доходів на відновлення України.

У проєкті пропозиції йдеться про “Крок 0”, який визначає, до яких заморожених коштів застосовуватиметься податок, і “Крок 1”, що описує дії, які мають вжити центральні депозитарії цінних паперів, що зберігають ці кошти.

“Після вирахування витрат і національних податків отримані прибутки будуть чітко визначені та обліковані відповідно до статутного капіталу та вимог щодо управління ризиками. Це зробить можливим їх передачу та зарахування до бюджету ЄС на користь України пізніше”, – йдеться в документі.

Пропозиції включають рекомендації щодо захисту організацій, які володіють активами, від юридичних ризиків та переслідувань, а також винятки для центральних депозитаріїв цінних паперів, які зберігають невеликі суми.

Євросоюз, країни “Групи семи” та Австралія заморозили близько 260 мільярдів євро активів Центрального банку Росії у цінних паперах і готівці, понад дві третіх з них – у ЄС. Більшість активів, зосереджених у блоці, зберігає в Бельгії клірингова палата Euroclear. Тут цьогорічна сума прибутку склала близько 3 мільярдів євро.

“Хоча G-7 підтримує стратегію зі застосування надприбуткових доходів, ЄС дотримується поступового підходу, враховуючи занепокоєння, висловлені Європейським центральним банком, Міжнародним валютним фондом і кількома державами-членами”, − зазначає Bloomberg.

“Крок 2” плану, який передбачає переведення чистих доходів, отриманих від заморожених коштів, до бюджету ЄС на 2024-2027 роки, вимагатиме подолання цих побоювань. Лише після цього Європейська комісія представить подальшу пропозицію.

Згідно з документом, виходячи з поточних припущень щодо процентних ставок, ЄС оцінює, що оподатковувані доходи можуть досягти 15 мільярдів євро протягом наступних чотирьох років.

У пропозиції чітко вказано, що доходи, одержані від заморожених активів, не належать Росії і не є її власністю, оскільки вони відрізняються від основних знерухомлених активів. Водночас не має підстав очікувати, що доходи залишаться у центральних депозитаріїв цінних паперів та їхніх акціонерів, оскільки прибуток є результатом санкцій та надзвичайних обставин.

“Чим швидше ми діятимемо, тим більші суми ми зможемо мобілізувати для допомоги Україні”, − підсумовується у проєкті.

Як ЄС шукає можливості підтримати Україну за допомогою арештованих російських активів

  • Зараз у ЄС заарештовано приватні російські активи на суму близько 28 мільярдів євро та ще 207 мільярдів євро від російського центрального банку. Наразі мова йде не про процедуру виділення Україні доходів від знерухомлених росактивів, а лише про запровадження стандартних правил поводження з такими активами у всіх державах ЄС. Для ухвалення такого законопроєкту знадобиться одностайна підтримка 27 країн-членів ЄС.
  • У січні цього року стало відомо, що юридична служба Ради Євросоюзу знайшла правові підстави, аби арештовані активи Центробанку Росії використати для відбудови України. ЄС має законні повноваження тимчасово використати ці активи на суму щонайменше 33,8 млрд. євро. При цьому юридично це вдасться здійснити, якщо кошти не будуть примусово вилучати, а блок виконає певні умови. Зокрема, основну суму і відсотки колись необхідно буде повернути Росії.
  • Нещодавно з'явилася інформація, що Європейська комісія планує оприлюднити законопроєкт про запровадження податку на непередбачені доходи на прибуток, отриманий від заморожених активів РФ. 
  • Проте наміри ЄК наштовхнулися на спротив, зокрема, Бельгії. Російськими державними активами, замороженими в ЄС на початку повномасштабного вторгнення Росії, володіє здебільшого ця країна. Бельгійський уряд не бажає погоджуватись на використання коштів на відновлення України без одночасного аналогічного кроку з боку членів “Групи семи”.
  • Тим часом нещодавно законопроєкт про арешт активів Росії на користь відновлення України внесли до Конгресу США. Він дозволить швидше конфісковувати активи підсанкційних олігархів Росії.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram