ГоловнаЕкономікаДержава

Верланов: обсяг схемного податкового кредиту в березні досяг історичного мінімуму

Голова податкової розповів про припинення схем з ПДВ та бенефіціарів медіа-атак на ДПС.

Верланов: обсяг схемного податкового кредиту в березні досяг історичного мінімуму

Медіа-атаки на Державну податкову службу - це реакція на першу в історії України реальну боротьбу з махінаціями з податком на додану вартість (ПДВ). Про це в інтерв'ю "Новому времени" заявив голова Державної податкової служби (ДПС) Сергій Верланов, передає РБК-Україна.

За словами Верланова, незважаючи на те, що абсолютна більшість спроб зареєструвати схемний кредит податкова сьогодні блокує, законодавство в Україні побудовано так, що деякі операції, всупереч їх визнанню ризиковими, можуть проводитися.

"Податкова як цивільний, а не правоохоронний орган, за законом на це впливати не може, проте щомісяця ми формуємо список таких компаній з переліком ризикових операцій і відповідно до відомого 543-го наказу про взаємодію Державної податкової служби та податкової міліції, передаємо цю інформацію Державній фіскальній службі", - сказав Верланов.

За його словами, подальша доля цієї інформації вже в компетенції податкової міліції, яка йому не підпорядковується.

"У середньому це два-три мільярди гривень на місяць, кількість компаній - від 600 до 1500. Після того, як ми восени 2019 року почали закривати ці схеми, відповідно і суми, і кількість компаній стали меншими. А зараз постанова 1165 дозволила нам зробити радикальний прорив. 22 квітня ми вже будемо мати повну аналітику щодо березня і зможемо продемонструвати скептикам, що часи махінацій з ПДВ залишилися в минулому", - додав Верланов.

Також Сергій Верланов зазначив, що від самого початку роботи нової Державної податкової служби проводиться поліпшення адміністрування податку на додану вартість, вдосконалення ризико-орієнтованої системи.

"Нами були розроблені зміни в критерії ризику, це так звана постанова 117, яка була прийнята в травні минулого року - це перша передумова, яка зробила життя наших махінаторів набагато складнішим. Потім ми подивилися, як працює ця постанова і ще її вдосконалили, прийняли нові критерії ризику і нову систему моніторингу податкових накладних. Це так звана постанова Кабміну 1165, вона була прийнята в грудні, а працювати вона почала з 1 лютого 2020 року", - зазначив голова ДПС.

Верланов зазначає, що після впровадження цієї постанови і неухильного її виконання по всій Україні схеми були перекриті, а всі "пересортування", "скручування" - і, відповідно, люди, які десятиліттями на цьому наживалися, були відрізані від цього джерела доходів. "Не дивно, що вони тепер відкрито воюють з командою податкової...", - наголосив Сергій Верланов.

Повну версію інтерв'ю Сергія Верланова можна прочитати за посиланням тут.

Нагадаємо, раніше голова комітету Верховної Ради з фінансів і податкової політики Данило Гетьманцев спростував інформацію щодо недоотримання бюджетом 5 млрд від ПДВ.

За словами голови ДПС, вперше в історії України схеми з ПДВ припинено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram