ГоловнаЕкономікаДержава

У Світовому банку розповіли про вимоги до закупівель в Україні: досвід, обороти, термін роботи на ринку

Сьогодні в Україні впроваджується 8 інвестиційних проєктів.

У Світовому банку розповіли про вимоги до закупівель в Україні: досвід, обороти, термін роботи на ринку
Фото: ABS-CBN News

Компанії, які мають намір узяти участь у закупівлях у рамках проєктів Світового банку в Україні, повинні відповідати певним стандартизованим вимогам, серед яких досвід роботи на ринку та обсяги обороту коштів за попередні періоди.

Про це у своїй колонці для "Центру транспортних стратегій" написав фахівець із закупівель Світового банку Дмитро Донець, повідомляють "Українські новини".

За його словами, сьогодні в Україні впроваджується 8 інвестиційних проєктів, які підтримуються Міжнародним банком реконструкції та розвитку (Світовим банком, МБРР), загальною вартістю 2,3 млрд гривень у різних сферах - починаючи від інфраструктури, закінчуючи енергетикою та соціальними проєктами. Найбільший, обсягом фінансування 450 млн доларів, стосується поліпшення автомобільних доріг і безпеки руху.

"Банк має власні стандартизовані правила і процедури закупівель, які застосовуються у всіх проєктах, що фінансуються нашою міжнародною організацією у всіх країнах світу. З 2016 року в усьому світі впроваджуються проєкти за новими правилами закупівель. Кваліфікаційні вимоги, які прописуються в документації, більш менш стандартизовані, але кожен конкретний випадок коли і як вони встановлюються - унікальний", - додав він.

Зокрема, написав Донець, незалежно від застосовуваного режиму закупівель діють певні кваліфікаційні вимоги для учасників торгів, наприклад, наявність досвіду виконання подібних проєктів у минулому. Тобто учасник торгів повинен показати, що в нього вже був досвід виконання подібних за своєю суттю і складністю контрактів (за сумою, видами робіт/товарів, періодами реалізації тощо). Серед інших вимог - період існування компанії на ринку. Як правило, це 5-10 років.

"Якщо учасник не відповідає вимогам, то, за нашими правилами, дозволяється об'єднання декількох учасників у спільне підприємство, консорціум і т.д. При цьому завжди повинен бути визначений лідер цього об'єднання та він повинен нести найбільший тягар відповідальності за відповідність кваліфікаційним вимогам. Тобто, якщо усі кваліфікаційні вимоги можна оцінити як 100%, то зазвичай лідер повинен відповідати не менш ніж 50% цих вимог", - уточнив експерт МБРР.

Також є вимоги до грошового обігу ("кешфлоу") за рік. "Ми хочемо бути певними, що учасник торгів має достатньо ресурсів або необхідний доступ до таких для реалізації контракту та зможе мобілізувати ці ресурси для якнайшвидшого старту виконання контракту", - зазначив Донець.

Не можуть брати участь у проєктах, що фінансуються на кредитні гроші МБРР, компанії та особи, які занесені до "чорного списку" за попередні порушення принципів закупівель, компанії, які підпадають під санкції, держкомпанії, які не відповідають критеріям участі, а також учасники, у яких є конфлікт інтересів з замовником.

Нагадаємо, "Укравтодор" розробив методичні рекомендації для проведення закупівель у сфері дорожнього будівництва, в яких, з-поміж іншого, також рекомендується висувати до учасників вимогу щодо досвіду виконання робіт (ремонту, обслуговування, будівництва) з дорогами відповідної категорії. Опоненти "Укравтодору" вважають цю вимогу дискримінаційною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram