ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ зацікавилося "корупційною знижкою" під час продажу арештованого активу "Газпрому"

Спірні акції заарештовано і передано в управління АРМА.

НАБУ зацікавилося "корупційною знижкою" під час продажу арештованого активу "Газпрому"
Фото: gastransit.com.ua

Національне антикорупційне бюро розслідує кримінальне провадження за фактом продажу у 2019 році 40,2 % акцій компанії "Газтранзит", які раніше належали "Газпрому" та були заарештовані за несплату багатомільярдного штрафу АМКУ.

Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Акції були продані на біржі ПФТС інвестфонду "Голдмен". За 16,65 тисячі акцій він заплатив лише 41,025 млн гривень, хоча, як встановили детективи, відразу після арешту їх оцінили в 630 млн гривень. "Тобто корупційна знижка склала 93%, а держава недоотримала близько 600 млн гривень", – заявили в САП.

У лютому 2020 року Вищий антикорупційний суд заарештував спірні акції "Газтранзиту", а 13 квітня передав їх в управління Нацагентства з управління корупційними активами (АРМА).

"Газтранзит" був створений в 1997 році з метою розвивати транзит газу в Туреччину та на Балкани. "Газпрому" та "Нафтогазу України" належали по 40,2 % акцій компанії, ще 19,6 % володіє турецький "Турусгаз". За даними російської сторони, компанія не веде значущої діяльності.

Нагадаємо, що підписана в кінці грудня 2019 року мирова угода між Україною та ПАТ "Газпром" не передбачає повернення російської компанії її активів, заарештованих за позовом АМКУ. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram