ГоловнаЕкономікаФінанси

Жеваго програв у Верховному Суді спір з НБУ на 1,5 млрд грн

Опальний олігарх був поручителем у боргах банку "Фінанси та Кредит".

Жеваго програв у Верховному Суді спір з НБУ на 1,5 млрд грн
Фото: Телеграф

Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу колишнього власника банку "Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго про стягнення з нього 1,539 млрд гривень боргу з рефінансування на користь Національного банку.

Про це свідчать матеріали суду.

Отже, Верховний Суд залишив без змін постанову Київського апеляційного суду від 13 грудня 2019 року, згідно з якою Жеваго була повернута його апеляційна скарга на рішення Шевченківського райсуду Києва від 1 жовтня 2019 року.

Шевченківський суд дозволив стягнути з Жеваго гроші в рахунок погашення заборгованості "Фінанси та Кредит" за наданими раніше кредитами рефінансування.

У 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку "Фінанси і Кредит", уклав із Нацбанком договір поручительства про погашення кредитів рефінансування за низкою кредитних договорів, взявши на себе зобов'язання з погашення заборгованості фінансової установи перед НБУ.

Оскільки Жеваго продемонстрував небажання сумлінно виконувати взяті на себе зобов'язання за договором поруки, у грудні 2015 року Національний банк звернувся до суду, щоб стягнути заборгованість.

Нагадаємо, банк "Фінанси та Кредит" збанкрутував у вересні 2015 року.

Жеваго був депутатом шести скликань українського парламенту, починаючи з 1998 року. У 2019 він програв вибори на своєму окрузі проєктному менеджеру ProZorro.Продажі Олексію Мовчану.

28 вересня 2019 року перший заступник директора ДБР Ольга Варченко заявила, що Жеваго заочно повідомили про підозру в причетності до розтрати 2,5 млрд гривень банку "Фінанси та Кредит". Йому закидають ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 (організація розтрати чужого майна за попередньою змовою), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом, в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу.

У жовтні 2019 року Жеваго отримав другу підозра - про декларування недостовірної інформації (ст.366–1 Кримінального кодексу).

Жеваго – один із найбагатших громадян України. За оцінками Forbes, його статки становлять приблизно 1 млрд доларів. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram