ГоловнаЕкономікаБізнес

Одному з найбагатших людей України Костянтину Жеваго пред'явили підозру

Справа стосується виведення грошей з банку "Фінанси та Кредит"

Одному з найбагатших людей України Костянтину Жеваго пред'явили підозру
Фото: Телеграф

Державне бюро розслідувань заочно повідомило про підозру колишнього депутата Верховної Ради, співвласника компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго, який був власником банку "Фінанси та Кредит". Йому інкримінують причетність до розтрати 2,5 млрд гривень банку.

Про це у фейсбуці написала перший заступник директора ДБР Ольга Варченко.

На початку серпня підозру отримали кілька топменеджерів "ФтаК".

Під час досудового розслідування було встановлено, що офшорна компанія у 2007-14 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом між банком "Фінанси та Кредит" й іноземними банками були укладені договори застави на суму понад $113 млн, якими український банк поручався за офшорну компанію. У 2015 році за невиконання зобов'язань офшорною компанією іноземні банки зняли $113 млн з рахунків банку "Фінанси та Кредит", причому застава була списана відразу після того, як банк оголосили неплатоспроможним.

ДБР встановило, що кошти, отримані за гарантією банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать самому нардепу.

Жеваго повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 (організація розтрати) і ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу.

Банк "ФтаК" збанкрутів у вересні 2015 року.

Нагадаємо, Жеваго був депутатом шести скликань українського парламенту, починаючи з 1998 року. У 2019 році він програв вибори на своєму окрузі проєктному менеджеру ProZorro.Продажі Олексію Мовчану.

Жеваго - один з найбагатших людей України. За оцінками Forbes, його статки становлять близько 1,2 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram