ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія скоротила прямі постачання вугілля в Україну на 85%

Санкції Кремля привели до зниження обсягу торгівлі.

Росія скоротила прямі постачання вугілля в Україну на 85%
Фото: business-tv.com.ua

Прямі постачання російського вугілля в Україну в червні, після введення урядом РФ дозвільного порядку експорту, скоротилися на 85%.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на диспетчерські дані російського Міністерства енергетики.

У січні-травні постачання вугілля в Україну зростали, але динаміка червня перекреслила цей тренд. За місяць в Україну пропустили тільки 129,3 тис. тонн, це на 750 тис. тонн менше порівняно з червнем 2018 року.

У першому півріччі найбільшими постачальниками вугілля в Україні були шахтоуправління "Садкінське" (600 тис. тонн), що входить в компанію "Південьвугілля", шахтоуправління "Обухівське" енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова (684 тис. тонн), "Кузбасрозрізвугілля" (595 тис. тонн), ТАЛТЕК (555 тис. тонн), "Ресурс" (491 тис. тонн), Розпадська вугільна компанія (448 тис. тонн). Вугілля вивозили з шахт Ростовської та Кемеровської областей.

У червні обсяги серед названих компаній збереглися в "Садкінської" (67,2 тис. тонн), "Розпадської" (38,3 тис. тонн) і "Ресурсу" (12 тис. тонн), інші зупинили постачання.

Частина російського вугілля пішла в Україну транзитом через Білорусь. Найбільше нарощує постачання "Кузбасрозрізвугілля".

Проте скорочення постачання вугілля вже позначається на Україні. Наприклад, Луганська ТЕС, яка раніше працювала на вугіллі з російських шахт ДТЕК, була змушена перейти на газ.

Нагадаємо, з 1 червня російські компанії зобов'язані щомісяця отримувати дозволи уряду РФ на вивезення вугілля. Заходи стали відповіддю на санкції України стосовно імпорту російських товарів, запроваджені у квітні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram