ГоловнаЕкономікаБізнес

Німецька RWE вперше скористалася послугою зберігання газу в Україні

До цього операції продажу газу проходили виключно на західному кордоні України.

Німецька RWE вперше скористалася послугою зберігання газу в Україні
Фото: energetyka.com.ua

Німецька компанія RWE AG у липні вперше скористалася послугою зберігання газу в режимі "митний склад" на території України.

Про це повідомила пресслужба "Укртрансгазу".

До цього операції продажу газу RWE здійснювала виключно на західному кордоні України. Переговори про використання українських підземних сховищ з RWE тривали кілька років.

"Раніше RWE працювала тільки на кордоні України, а тепер ми можемо використовувати українські газові сховища. На сьогодні RWE вже здійснила операції з ввезення і вивезення газу на територію України, в тому числі і в ПСГ у режимі "митний склад", - сказав представник RWE Дітріх Гоффманн.

У свою чергу керівник філії "Укртрансгазу" "Оператор газосховищ України" Богдан Максимчук зазначив, що наступним кроком, який зробить українські ГТС більш затребуваними у європейських партнерів, стане введення послуги транспортування на короткі відстані "short-haul services".

RWE є постачальником для понад 20 мільйонів споживачів електроенергії і 10 мільйонів споживачів газу в Європі.

На сьогодні в Україні експлуатують 11 ПСГ, ще одне сховище розташоване на тимчасово непідконтрольній території (Луганська область). Два з ПСГ створено на базі водоносних структур, а решту - на базі виснажених газових родовищ. Загальна активна місткість підземних газових сховищ становить 31 млрд куб. м.

До 2017 року митне оформлення природного газу, що транспортується на митну територію України для його зберігання в ПСГ, можна було проводити тільки в митному режимі "транзит". Також положеннями Митного кодексу України встановлено термін транзитних перевезень трубопровідним транспортом - 31 доба. Такі умови не були економічно прийнятними для більшості іноземних газових трейдерів.

Режим "митного складу" дозволяє компаніям, у тому числі іноземним, зберігати газ на території України протягом 1095 днів без сплати будь-яких податків і митних зборів для подальшого транспортування природного газу з території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram