ГоловнаЕкономікаБізнес

Чиновник Луганської обласної ВЦА закликав Кабмін не допустити відключення електроенергії

"Ситуація дуже погана".

Чиновник Луганської обласної ВЦА закликав Кабмін не допустити відключення електроенергії
Фото: Макс Левин

Через блокування постачання вугілля з боку РФ на Луганську ТЕС запасів вугілля на станції вистачить до 29 липня, після чого станція може зупинитися, це загрожує відключеннями електроенергії на контрольованій території Луганської області.

Про це заявив заступник голови Луганської військово-цивільної обласної адміністрації Юрій Клименко, пишуть "Українські новини".

Він попросив Кабінет Міністрів вжити всіх необхідних заходів для того, щоб уникнути колапсу в регіоні.

"Ситуація дуже погана. Заблоковано постачання вугілля з боку РФ на Луганську ТЕС. Запасів вугілля вистачить до 29 липня. І ситуація склалася через те, що з липня РФ не дає дозволу на вивезення вугілля на станцію. Ми писали в Кабмін, надсилали листи на адресу Леоніда Кучми, як керівника нашої групи в Мінську, для того, щоб порушити це питання на рівні "Мінська". Буквально вчора ми підготували ще листи на адресу президента України, прем'єр-міністра. Сьогодні ми проводимо засідання Комісії з питань техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій - і на цій комісії теж будемо порушувати це питання", - сказав Клименко в коментарі "Апострофу".

Вирішення проблеми - перехід станції на спалювання газу. Але в цьому разі слід знизити ціну на газ, щоб вона покривалася поточними цінами на електроенергію.

"Станцію можна перевести на газ. Але перехід на газ приблизно в п'ять разів підвищить собівартість електроенергії. Є варіант - потрібно знизити ціну на газ, щоб вона покривалася поточними цінами на електроенергію. Ми будемо звертатися й щодо цього, і будемо просити номінації газу, оскільки справді плануємо переводити станцію на газ", - зазначив Клименко.

У разі, якщо Кабмін не втрутиться, проблеми із забезпеченням електроенергією торкнуться всієї області.

"Для Луганщини це дуже важливо - тим, що область лежить на енергетичному острові. Тобто, ми не маємо з'єднання з ЄЕС України. Станція працює на умовах острова і несе напругу 220-260 МВт, і на сьогодні Луганська ТЕС є головним джерелом електроенергії в регіоні. З ЄЕС України є можливість отримати тільки 80 МВт. Тому в разі блокування ми змушені будемо зупинити великі об'єкти, і навіть соціальні об'єкти. Практично - постраждає вся область. Це школи, дитячі садки, медичні заклади. Але найголовніше, що близько 200 тисяч людей не зможуть отримувати воду", - сказав заступник губернатора.

ДТЕК підтверджує наявність проблем з постачанням вугілля. Компанія вже спрямувала звернення до Ради національної безпеки й оборони України, Кабінету міністрів і Міністерства енергетики та вугільної промисловості. У ДТЕК зазначають, що вже розпочато перемови з НАК "Нафтогаз України" про постачання газу.

Раніше держпідприємство "Оператор ринку" опублікувало граничні ціни (prices cap) на сегментах нової моделі оптового ринку е/е, що запускаються з 1 липня, - ринку "на добу вперед" і внутрішньодобовому ринку. Середня гранична ціна становитиме 1640,8 грн за МВт-год (без ПДВ). При цьому в липні НАК "Нафтогаз України" реалізовував споживачам газ за ПСО за ціною 4905,67 грн за 1 м3 (без ПДВ, також не включено плату облгазу й "Укртрансгазу").  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram