ГоловнаЕкономікаБізнес

Оператор ГТС готується до припинення Росією транзиту газу

Росія "заливає" Європу газом, незважаючи на падіння ціни.

Оператор ГТС готується до припинення Росією транзиту газу
Фото: utg.ua

Директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон заявив, що компанія готується до припинення Росією транзиту газу з початку 2020 року.

Про це він розповів в інтерв'ю "Бізнес Цензору".

"Я вважаю, що "Газпром" планує створити чергову газову кризу на початку 2020 року. Глава правління "Газпрому" Олексій Міллер відкрито заявляє про плани влаштувати Україні "веселе свято" 1 січня 2020 року", - сказав він.

За його словами, про це свідчать дії "Газпрому" на європейському ринку.

"Незважаючи на значні перехідні запаси газу через дуже теплу зиму, "Газпром" активно продовжує експорт газу і створює великі запаси в європейських підземних сховищах газу. По-друге, "Газпром" активно бореться за свою частку на європейському ринку газу і пішов на значне зниження цін, тільки щоб не допустити зростання постачання американського зрідженого газу в Європу. Для нульової EBITDA "Газпрому" потрібна ціна в Європі $100 за тис куб. м, а американському зрідженому природному газу - близько $140", - розповів Макогон.

Він підтвердив заяви "Нафтогазу" про необхідність накопичити до початку опалювального сезону трохи більше за 20 млрд кубометрів газу. Це дозволить збалансувати споживання за відсутності транзиту.

"Максимальне споживання в Україні торік було 203 млн куб. м на добу, за рахунок власного видобутку ми можемо поеривати 58 млн куб. м на добу й імпорту - 27 млн куб. м на добу. Зараз можливості імпорту - близько 65 млн кубометрів на добу, але тільки 27 млн кубів є гарантованими. Різницю ми можемо забезпечити тільки за рахунок відбору газу з ПСГ. Відповідно, для покриття пікових навантажень Україні потрібно "піднімати з ПСГ" 118 млн кубометрів на добу. Це майже удвічі нижче від максимальних можливостей наших ПСГ", - сказав Макогон.

Зараз у ПСГ закачують 70-75 млн кубометрів на добу, що дозволить до жовтня накопичити необхідні 20 млрд кубів.

Нагадаємо, що в липні "Нафтогаз України" розмістив єврооблігацій на 600 млн євро під ставку 7,125% річних і трирічні єврооблігації на 335 млн доларів під ставку 7,375% річних.

Гроші необхідні для закачування газу в підземні сховища.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram