ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" заявив про готовність "Північного потоку-2" на 50%

Російський проект переступив екватор.

"Газпром" заявив про готовність "Північного потоку-2" на 50%
Трубы, поставленные для строительства *Северного потока 2*, Котка, Финляндия
Фото: Financial Tribune

"Газпром" заявив про перетинання екватора в проекті трубопроводу "Північний потік-2", реалізація якого поставить під загрозу транзит газу через Україну.

Про це пише ТАСС.

"Проект реалізується за графіком. Ми перейшли знакову межу: в Балтійському морі укладено вже 50,6% від загальної протяжності газопроводу - 1241 км. "Північний потік - 2" перетнув екватор", - сказав голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у середу після зустрічі президента РФ Володимира Путіна та федерального президента Австрії Александра ван дер Беллена.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік 2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників в Росії зі споживачами в Німеччині, його протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км. пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід не тільки нашкодить економіці України, але буде також мати згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

12 грудня 2018 року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку - 2". Цей проект посилює залежність ЄС від постачання російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також іде врозріз з енергетичною політикою Євросоюзу.

Незважаючи на це, Німеччина збирається відмовлятися від будівництва "Північного потоку-2". Проте міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр і канцлер Ангела Меркель говорили, що прокладання газопроводу можливе, якщо при цьому збережеться транзит газу через територію України після 2019 року..

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram