ГоловнаКультура

Знищений «Фактор-Друк»: тут випускали кожну третю книгу в Україні

Уранці 23 травня 2024 року поліграфічний комплекс «Фактор-Друк» у Харкові зазнав російського ракетного удару. За даними обласної прокуратури, під час вибухів на підприємстві перебували понад 50 працівників. Сім загинули. Шістнадцятьох було травмовано. Більш ніж тисяча квадратних метрів палітурного цеху вигоріла разом з унікальним обладнанням.

Після новини про атаку й руйнацію українці запустили флешмоб на підтримку «Фактор-Друк»: видавництво Vivat, книжки якого згоріли там, закликало сфотографувати видання зі своїх полиць, випущені на цій типографій, й опублікувати їх у соцмережах з хештегом #фактордрук. Акція поширилася й на сам Vivat: солідаризуючись із видавництвом, його книжки кинулися так активно купувати, що навіть поклали на якийсь час сайт. Підтримка також вилилася поза соцмережі: міжнародний фонд «Відродження» вирішив надати видавництву терміновий грант із резервних коштів.

Знищена росіянами друкарня
Фото: ДСНС
Знищена росіянами друкарня

«Фактор-Друк» був найбільшим в Україні поліграфічним комплексом повного циклу, що спеціалізувався на виготовленні газетно-журнальної та книжкової продукції. Серед його замовників — великі українські й зарубіжні видавництва (наприклад, Vivat, КСД, «Ранок», «Фоліо», «Свічадо», «Зелений пес»), медіахолдинги й рекламні агентства. Більш ніж 15 % продукції підприємства — книги для європейських замовників. Кожну третю книгу і кожну десяту газету в Україні друкували саме там.

«Фактор-Друк» мав великий парк додрукарського, друкарського та палітурного обладнання і штат понад 450 співробітників. Здатен був випускати близько 50 мільйонів книг у твердій і м’якій палітурках, 100 мільйонів журналів і 300 мільйонів газет на рік.

Один з найбільших поліграфічних комплексів повного циклу в Європі. Він міг виконувати всі необхідні операції — від обробки pdf-файлів до випуску готової книги. Європейські друкарні зазвичай спеціалізуються на окремих етапах: або тільки друкують і фальцюють, або фальцюють і зшивають книгу. Потужності «Фактор-Друк» дозволяли випустити повнокольорову газету від електронного файлу до тиражу 100 000 примірників лише за дві години.

"Фактор-Друк" до обстрілу
Фото: factor-druk.com.ua
"Фактор-Друк" до обстрілу

Заснував «Фактор-Друк» у 1996 році харківський видавець Сергій Політучий. Друкарня входить до Групи компаній «Фактор», у складі якої також:

— Видавництво Vivat, засноване у 2013 році. Останніми роками, згідно зі статистикою Книжкової палати, належить до трійки найбільших в Україні за кількістю випущених найменувань і накладів. Основні напрямки діяльності — нонфікшн, художня, дитяча й підліткова література. Активно популяризує українську книжку за кордоном через презентації та продаж прав на вітчизняні видання. На сьогодні права на книги Vivat продають у 26 країн світу, серед яких Сполучені Штати Америки, Німеччина, Франція, Велика Британія, Польща, Латвія, Естонія, держави Азії тощо;

— Медіакомпанія «Фактор Медіа», творець й оператор найбільших професійних інтернет-майданчиків для бухгалтерів в Україні з відвідуваністю понад три мільйони на місяць;

— Аудиторська фірма «Фактор-Аудит», піонер вітчизняного ринку аудиторських послуг;

— Мережа магазинів розвиткових ігор й іграшок ROZUM.

«Фактор-Друк» — уже третя велика харківська друкарня, знищена росіянами за час повномасштабного вторгнення. Наслідки цих руйнувань для книжкової індустрії України ще дадуться взнаки. Очевидно, ціни зростуть, як строки виготовлення книжок. Влучання російських ракет у друкарню — це невидані книжки, непрочитані історії, загиблі фахівці.

У друкарні згоріло пів мільйона книжок
Фото: Накипіло
У друкарні згоріло пів мільйона книжок

Вероніка СтягайлоВероніка Стягайло, бібліографка, історикиня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram