ГоловнаКультура

Рада ухвалила законопроєкт про 25% компенсації для іноземних кіновиробників

Щоб отримати рібейт, кінокомпанія повинна виконати низку умов.

Рада ухвалила законопроєкт про 25% компенсації для іноземних кіновиробників
Фото: www.ukrkino.com.ua

Верховна Рада України ввела компенсацію в розмірі 25% від витрат за виробництво фільмів в Україні  тільки для іноземних кіновиробників. За ухвалення законопроєкту №1058 в цілому проголосували 252 депутати за мінімально необхідних 226.

Документ пропонує надавати державну субсидію для повернення частини витрат, здійснених іноземними кіновиробниками під час виробництва фільму в Україні, і прибрати положення про компенсації витрат для українських суб'єктів кінематографії.

Обов'язковою умовою отримання держкомпенсації для іноземних кіновиробників є відсутність серед його власників, учасників, акціонерів, зокрема кінцевих бенефіціарних власників, а також посадових осіб, громадян України.

Також законопроєкт передбачає можливість для іноземного кіновиробника додатково отримати 5% загального обсягу кваліфікованих витрат у випадках, якщо фільм заснований на українському літературному творі, якщо мінімум 4 культурних критерії культурного тесту є виключно українськими, якщо фільм містить сцени, в яких герої (персонажі) фільму читають книгу (книги) українського автора, якщо сюжетна лінія базується на українському літературному творі або темі (події) збройної агресії держави-агресора проти України, а в сюжеті фільму прямо чи опосередковано дається оцінка діям держави-агресора.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко  під час доповіді зазначив, що ухвалення закону дозволить залучити іноземних продюсерів для зйомок в Україні. За його словами, Грузія тільки цього року залучила 25 млн євро іноземних інвестицій в кінематографії, а Литва за 4 роки - 40 млн євро.

"На Комітеті у нас була переважно дискусія з одного питання - дозволити і українським виробникам кіно повертати частину витрат. На жаль, економіка країни наразі не дозволяє нам це робити. У країнах, де повертають вітчизняним виробникам частину коштів, суми на кіно починаються від 100 млн євро. У нас на всю державну підтримку на рік виділяється 20 млн євро. Цей закон - це тільки перший крок", - сказав Ткаченко.

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів підтримав цей законопроєкт 19 вересня 2019 року і рекомендував парламенту ухвалити його у другому читанні в цілому. Зміни до закону про державну підтримку кінематографії, ухваленого в 2017 році, стосуються кеш-рібейтів (cash rebate) - повернення частки витрат, здійснених іноземними кінематографістами під час виробництва фільму в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram