ГоловнаКультура

Помер американський історик-україніст Марк фон Гаґен

У 2002-2005 роках він був головою Міжнародної асоціації україністів.

Помер американський історик-україніст Марк фон Гаґен
Марк фон Хаген

15 вересня у віці 65 років помер американський історик-україніст Марк фон Гаґен. Про це повідомляє журнал "Критика" у фейсбуці.

Марк фон Гаґен - професор кафедри російських і східноєвропейських досліджень Колумбійського університету і автор численних досліджень з сучасної історії Росії, України і Євразії.

У 2002-2005 роках він був головою Міжнародної асоціації україністів. Входив до видавничої ради журналів Ab Imperio та "Критика".

Ще у 1995 році фон Гаґен написав статтю "Чи має Україна історію?", яка викликала наукову дискусію і поставила українську історію в міжнародний контекст.

У серпні 2009 року на програмі "Голос Америки" Марк фон Гаґен повідомив, що вважає себе і русофілом, і українофілом і йому дуже боляче спостерігати за тим, що відбувається за останні два роки у відносинах між цими державами.

На знак поваги журнал "Критика" опублікував невеликий уривок з тексту "Повертаючись до історій України" авторства дослідника:

"Я помилився, припустивши, що українська мова після російської та польської дасться мені без проблем, але таки почав вивчати велетенську історіографію сучасної України, авторства здебільшого діяспорних істориків та їхніх студентів (...)

Можливо, саме моя зосередженість на конфліктах і битвах допомогла мені сформувати розуміння арени української історії. Однією з речей була серйозність політичних та інтелектуальних ставок в українській історії; це твердження досі зберігає силу, а в певному сенсі ще й набуло ваги після проголошення незалежности 1991 року".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram