ГоловнаБлогиБлог Юрія Крикунова

Чи знає ліва рука в уряді, що робить права?

Судячи з останніх висловлювань наших славетних урядовців, цього року на нас очікує дуже непередбачуваний бюджетний процес. Не вірите? Ось вам докази.

Фото: Макс Левин

Перебуваючи на Миколаївщині прем’єр-міністр М.Азаров впевнено заявив, що Уряд готовий до розгляду проекту державного бюджету і що цей документ потрапить до Верховної Ради не пізніше встановленої законом дати 15-го вересня. Але буквально того ж дня міністр економіки П.Порошенко висловив обережне припущення щодо можливості перегляду базових макроекономічних показників на друге півріччя, за підсумками розгляду результатів розвитку української економіки за січень-липень цього року.

Цікава картина вимальовується, чи не так? Виходить, що Уряд збирається передавати до Верховної Ради документ, який було розроблено без урахування певних процесів, на які посилався міністр економіки. Зокрема, на погодні умови, що могли вплинути на обсяги та ціни продукції. Тобто усі ці показники зростання ВВП, рівня інфляції та розміри мінімальних соціальних стандартів будуть визначні, фактично, за волюнтаристською методою?!

Саме тому мене особисто і не дивує той факт, що вже не тільки в експертному середовищі, а посеред політиків, що підтримують цей Уряд, ствердився прогноз, що той бюджет, який буде подано Урядом Азарова до Верховної Ради буде звичайною «відпискою». А справжній бюджет розглядатиме та формуватиме вже новий парламент. І все б нічого, бо за роки незалежності чого тільки з бюджетом не траплялось, навіть заднім числом у літку приймали. Але ж майже не сумніваюся, що саме з цією «фільчиною грамотою» мандруватиме країною невтомний Микола Янович, та переконуватиме громадян, що Уряд з останніх сил турбується про захист народних інтересів.

Бюджет - это очень сложный вопрос как для периода выборов. Никто вам перед выборами не назовет реальных цифр прогнозируемого роста ВВП, инфляции и курса валют. Потому что реальные прогнозы не слишком оптимистичны и могут повлиять на расстановку сил перед выборами. Поэтому после них уже можно говорить о реальном рассмотрении вопроса бюджета на следующий год

— Вадим Карасев, директор Института глобальных стратегий

Доречі, чи не з того, що в нинішньому Уряді ліва рука не відає, що робить права, виходить так, що оспівувані у відомих роликах «покращення життя» та «повний стабілізець» на ділі обертаються погіршенням соціально-економічного стану населення України?! Поглянемо хоча б на останні данні Держслужби статистики. З’ясовується, що за липень 2012 року середня зарплата зросла на 1,4%, але при цьому, в той самий період, заборгованість з її виплати збільшилася на 2,5%. Ось тобі і покращення…

Здається мені, що, якби ми потерли і всі інші так звані досягнення нинішнього Уряду, то під сусальним шаром позитивних тенденцій та досягнень, проступили би зовсім не оптимістичні подробиці. І обіцяна народу гривня обернеться в кращому разі на п’ятак, який до того ж ще й витягнуть з його кишені. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram