ГоловнаБлогиБлог Юрія Крикунова

Справжня реальність

29 жовтня Україна прокинеться у новій реальності. Жорсткій, позбавленій ілюзій щодо економічної стабільності та позитивних змін, що не відбуваються швидко. Всі ці проблеми існують вже давно, проте в передвиборному угарі влада, за повного потурання нинішньої парламентської опозиції, зробила все можливе для того, щоб відволікти суспільство від їхнього обговорення. І тому на превеликий жаль, лише, коли цей Уряд перетвориться на «папєредніков», країна зможе в повному обсязі ознайомитися та оцінити той спадок, що залишать по собі «підкорювачі руїни».

Фото: Макс Левин

Ось лише деякі його найбільш промовисті пункти:

Залишки на рахунках в Державному казначействі коливаються навколо позначки в 2,5 млрд. гривень, тоді як для нормального функціонування держави потрібно щонайменше 14 мільярдів. Отже, вже кілька тижнів Україна перебуває в стані технічного дефолту.

Для того, щоб уникнути в найближчий час суверенного дефолту Україні потрібно терміново запозичити 60 мільярдів доларів. І цього вистачить лише для того, щоб погасити невідкладні зобов’язання. Таким чином, наша держава вже майже рік сидить як фінансовий наркоман на голці зовнішніх запозичень.

Міста України вже кілька місяців позбавлені можливості вільно розпоряджатися своїми коштами. В регіонах накопичилися борги з виплати зарплат бюджетникам. Фактично заморожені всі види ремонтних робіт та робіт з підготовки до зимового періоду. За таких умов залишається сподіватись на теплу зиму, інакше ми всі станемо учасниками численних комунальних катастроф, на кшталт Алчевської.

Дефіцит Пенсійного фонду на кінець року перевищить обсяги сумарних місячних виплат по країні. Це означатиме фактичний крах пенсійного забезпечення як самодостатньої з фінансової точки зору системи. Її поточне функціонування буде напряму залежати від дотацій із державного бюджету, дефіцит якого на кінець року складатиме кілька десятків мільярдів гривень. І для того, щоб виконати свої зобов’язання державі доведеться вмикати верстат, що друкує гроші.

Повне розбалансування макроекономічних показників, вже відтворюється у найгіршому варіанті функціонування економіки – стагфляції, коли падіння темпів економічного розвитку супроводжується зростанням інфляції.

Хочу ще раз підкреслити – це не страшилки, це – наша реальність. Не паралельна, не альтернативна, а справжня. Реальність, яка обрушиться на суспільство, як тільки буде припинено його передвиборне зомбування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram