Поцілимо в Азарова цибулиною!

Змушений звернутися із листом до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова із проханням негайно розглянути ситуацію, яка склалася на Херсонщині та всьому Півдні України зі збутом овочів. На сьогодні, в районах Херсонської області – Каховському, Новостроїцькому, Генічеському, Іванівському, Цурюпинському, Білозерському та інших на полях зібрано великий врожай овочевих культур, зокрема, цибулі, помідорів, перцю, картоплі тощо.

Фото: Макс Левин

Тільки в Каховському районі фермери виростили сотні, тисячі тонн цибулі, що зберігається на полі. Проте, реалізувати її вони не можуть. Гуртова ціна цибулі знизилася до 50-60 копійок за кілограм, що в два рази менше собівартості. В цей час, у Києві кілограм цибулі коштує 2,5 гривні, а в деяких обласних центрах 3-4 гривні. Спроби фермерів продати овочі за межі України не увінчались успіхом. Реалізувати так необхідні українцям овочі в середині країни вони також не можуть. Овочеві ринки, перевалки, холодильники, які створювалися за допомогою Уряду, практично стоять пусті. Селян з їхньою продукцією в Київ, обласні центри, як правило, не допускають перекупники. Спроби фермерів звернутися до влади ситуацію не змінюють.

На мою думку, Уряд повинен спільно з обласними адміністраціями, відповідними радами терміново проаналізувати ситуацію, вжити заходів щодо порятунку продукції, вирощеної фермерами в такий важкий рік. Доцільно було б провести закупівлі для бюджетних установ, шкіл, лікарень, військових частин. Нині є можливість заготовити овочі для наших бюджетників – дітей, хворих, солдат по вигідним цінам, а не купувати через два-три місяці неякісну іноземну продукцію в три-чотири рази дорожче, ніж пропонують свої товаровиробники

Минагрополитики сотрудничает с регионами относительно координации действий в заготовке овощей и закладывании их на хранение, которое даст возможность не допустить значительного колебания цен и оперативно обеспечить украинцев качественной продукцией по доступным ценам

— Пресс-служба Минагрополитики
.

Також негайно слід вивчити кон’юнктуру міжнародних ринків, зокрема країн СНД – Росії, Казахстану та інших.

Страшна посуха, що спалила південь України, позбавила селян врожаю зернових та олійних культур. Якщо буде втрачений і врожай овочів, то це приведе до остаточного розорення селянських господарств. Фермери не зможуть розрахуватись з власниками орендних паїв. Це викличе велику соціальну напругу у селах Херсонщини, усього Півдня України.

Уряд перед виборами спеціально намагається утримати ціни на сільськогосподарську продукцію. Це зрозуміло. Але зневажати інтересами українських селян не можна.

Станислав Николаенко Станислав Николаенко , Ректор Национального университета биоресурсов и природопользования Украины (НУБиП)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram