ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Мимо кассы: Яценюку не удалось «нагнуть» малый бизнес

Сьогодні переможний день для українського малого бізнесу. Уряду Яценюка не вдалося продавити через Раду свій закон про встановлення касових апаратів. По суті дрібний бізнес хотіли добити, поставити на ньому хрест. А це півмільйона підприємців та їхні родини, які живуть з цього бізнесу.

Фото: Макс Требухов

Ці два дні в Раді були дуже спекотними. Ми захищали дрібних підприємців від посягань Уряду. Блокували трибуну, підтримували мітингарів, які зібралися під Парламентом. І сьогодні 248 депутатів, в тому числі і я, врятували малий бізнес. Тепер друга і третя група платників єдиного податку не зобов’язані мати касовий апарат, доки їх дохід не перебільшує 1 мільйона гривень. Що б чекало на підприємців, якщо Яценюку і його команді вдалося нав’язати касові апарати.

По-перше, скажу, що це чергова вимога МВФ в рамках регуляторної реформи. Продав нас Яценюк «з потрухами» міжнародним кредиторам! Також дуже зацікавлені у впроваджені касових апаратів були великі торговельні мережі. Таким чином вони б позбулися своїх конкурентів, не забруднивши рук.

По-друге, що чекало б на малий бізнес. Тут одна відповідь – смерть. В умовах кризи їхні прибутки і так впали на чверть! А встановлення касового апарату їх би остаточно добило. Спочатку віддай до 10 тисяч гривень за придбання каси, уклади договори на обслуговування (думаю, що і тут не обійшлося без близьких до Яценюка компаній), підключися до системи, звітуй. Експерти порахували, що збитки у підприємців були б колосальні – близько 40 мільярдів гривень! І держава теж би мала вкласти в цю реформу достатньо грошей, аби адмініструвати цей процес.

Сегмент ринку міг би просто зникнути через бажання тотального контролю та здирництва Прем’єра. Бізнесменам вже розказали про жорстку систему штрафів. Якщо цифри на контрольній стрічці вицвіли – плати штраф у 10 неоподаткованих мінімумів. І моя інтуїція підказує, що з’явилася б ціла касова мафія, яка б гребла штраф з підприємців.

І найголовніше. Майже півмільйона простих людей могли б лишитися без роботи, заробітку та своєї справи, яку вони створювали роками кров'ю і потом! І за всім цим стоїть одна людина – Яценюк. Крапка.

Моя порада прем’єру: з малим і середнім бізнесом жартувати не варто. Це я вам скажу, як організатор Податкового майдану. А як учасник Революції Гідності заявляю – дрібні і середні підприємці були нашою рушійною силою. Розцінюйте це, як попередження.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram