ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 21 июня

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Фото: Макс Левин

Пані Наталя хоче приватизувати власний будинок і земельну ділянку біля нього. Вона хоче дізнатись, чи безкоштовною буде для неї процедура приватизації?

Шановна пані Наталя!

Згідно з законодавством України, під приватизацію вам повинні надати 25 «соток» землі в селі, і 10 «соток» в місті. Якщо у вас вже є будинок, і ви є його власником, ця приватизація для вас все рівно буде супроводжуватись якимись коштами, які будуть направлені до державного бюджету.

Для того, щоб приватизувати землю, вам прийдеться витратити чимало коштів на землевпорядників щодо виконання всієї технічної документації.

Сам факт приватизації землі є безкоштовним, але процедури, які передують цьому – є платними. Тим більше, вам потрібно визначити межі земельної ділянки, зрозуміти яка частина землі піде з призначенням тільки під обслуговування будинку, на якій він розташований, а яка частка землі піде на ведення особистого селянського господарства.

Дмитро Михайлович має певні непорозуміння із сусідом. Сусід побудував металевий паркан (на рівні з вікнами) на відстані одного метра від будинку Дмитра Михайловича на межі їхніх ділянок. Дмитро Михайлович хоче дізнатись, чи є якісь норми щодо побудови паркану (висота, ширина і т. ін.)

Шановний Дмитро Михайлович!

Якщо паркан вашого сусіда не відповідає встановленим будівельним нормам, на нього може буде накладено адміністративний штраф.

Але наша вам порада, ви повинні домовлятись з вашим сусідом. Так як і ви порушили закон, побудувавши будинок ближче ніж за 6 метрів до межі ваших ділянок, а це грубе порушення пожежних норм.

Андрій Костянтинович, як юридична особа, згідно з договором зробив півтора року тому 100 % передоплату одній компанії, з якою працював і раніше, але отримав продукції тільки на 50 % від обіцяного. Всі рішення суду на його користь, йому повинні були повернути затрачені кошти. Рішення отримала Луцька Державна виконавча служба, але з незрозумілих причин передала його до виконання в Київ, і грошей так до цього часу не повернули.

Шановний Андрій Костянтинович!

Завжди повинно бути офіційне листування! Запам’ятайте, все що говориться усно – до справи не долучається.

Вам повинні були надати письмову відповідь, чому саме і за яких підстав Луцька Державна виконавча служба передала всі матеріали по вашій справі у Київ. А вже Київська Державна виконавча служба повинна вам надати офіційне письмове підтвердження, що дійсно ваша справа перебуває у них, і пояснення, чому на протязі майже року ніяких дій з боку Державної виконавчої служби не відбувається.

Пані Ольга не може оформити пільгову пенсію, вона проробила дояркою у колгоспі 25 років. Від неї вимагають «пільгову» довідку, так як їй всього 50 років, але у колгоспі їй довідку не надають. Пані Ольга звернулась в районний суд, і суд прийняв рішення на її користь, але те саме рішення суду так і не виконується. Просить допомогти їй порадою.

Шановна пані Ольго!

Якщо на рішення суду не було подано апеляцію і воно вступило в силу, вам потрібно взяти в суді виконавчий лист по цьому рішенню і копію рішення суду у вашій справі, і цей лист та копію рішення суду у вашій справі надіслати до виконавчої служби (ВС) (або особисто з відміткою, або рекомендованим листом з повідомленням). Для добровільного виконання рішення суду вам можуть запропонувати віддати у відділення ПФ оригінал виконавчого листа. Але якщо ви це зробите, ви вже не зможете звернутися до служби примусового виконання.

У ВС пишите заяву про відкриття виконавчого провадження, додаєте копію виконавчого листа і виконавча служба виносить постанову про відкриття виконавчого провадження і дає ПФ термін на виконання рішення суду.

Якщо ПФ добровільно не виплатив гроші у ВС є 6 місяців на примусове стягнення коштів.

Якщо ж 6 місяців пройшло, а гроші не отримали, пишіть скаргу на виконавця або начальника місцевого управління ПФ.

Умисне невиконання рішення суду тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність для посадових осіб.

Юрій Іванович разом з релігійною громадою хочуть орендувати приміщення - дитячий садок, який вже 12 років не діє і перебуває у комунальній власності сільської громади, щоб його переобладнати під церкву. Просить поради, як їм зробити це у законний спосіб.

Шановний Юрій Іванович!

Через рішення сесії вашої сільської ради дитсадок має бути переведений з приміщення соціальної сфери – в житлове приміщення. Після цього ваша релігійна громада має подати подання на ім’я голови сільської ради, надаючи при цьому усі необхідні документи, з проханням передати вам це приміщення під церкву.

Пані Ольга дала завдаток при купівлі дачі, при цьому був присутній директор кооперативу, та продавець, якому передавали кошти. Наступного дня на зборах було вияснено, що можливо по території дачного кооперативу буде проходити об’їзна дорога. За цих нововиявлених обставин, пані Ольга хоче відмовитись від купівлі дачі. Питає, які можуть бути юридичні наслідки.

Шановна пані Ольга!

Якщо ви зараз приймете рішення розірвати вашу угоду з продавцем, то ви повинні усвідомлювати, що суму завдатку ви втратите, тому що у випадку відмови покупця придбати цю дачу завдаток не повертається.

Зараз ви повинні піти до головного управління архітектури вашого міста, в них переглянути офіційний генплан забудови, і пересвідчитись, чи буде проходити об’їзна дорога по території вашого дачного кооперативу.

Якщо ж ви все таки передумаєте купувати цю дачу, то не робіть зараз нічого, дочекайтесь того строку, коли продавець повинен вам оформити договір купівля-продажу, і якщо він в цей термін не вкладеться (договір буде розірвано з вини продавця), то ЦКУ передбачає у такому випадку подвійну відповідальність продавця. Тобто, ви від нього отримаєте не 500 у.о., які були передані вами в якості завдатку, а 1000 у.о. в еквіваленті в гривні.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram