ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Чи дбатиме нова Верховна Рада про довкілля?

В Україні планують запровадити більш жорсткі покарання за самовільну вирубку лісу, влаштування сміттєзвалищ на території лісів, несанкціонований видобуток корисних копалин та руйнування русел річок. Відповідні законопроекти зареєстровані у Верховній Раді.

Фото: Вадимир Марус

Зокрема, передбачається збільшення штрафів за незаконну вирубку дерев майже уп’ятеро. Якщо зараз відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення за пошкодження і знищення дерев порушник сплачує максимум 170 грн. штрафу, а посадова особа – 204 грн., то у законопроекті закладені значно більші суми штрафів – 680 – 850 грн. для громадян і 1530 – 1700 грн. для посадових осіб.

Також законопроект вносить ясність до ст. 246 Кримінального кодексу, що стосується відповідальності за незаконну порубку лісу. По-перше, документ збільшує до 3400 грн. максимальний розмір штрафу за самовільну вирубку лісу, яка заподіяла істотну шкоду, а також за вирубку дерев на території об’єктів природно-заповідного фонду. А по-друге, нарешті пропонується визначити, що ж мається на увазі під «істотною шкодою». У цій статті істотною вважається шкода, розмір якої у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Тобто якщо вартість вирубаних дерев у сто разів більша від одного неоподатковуваного мінімуму, то до порушника буде застосовуватись кримінальна (!) відповідальність.

У чинній редакції Кримінального кодексу такого визначення немає. Це дає можливість всім, хто нахабно і цинічно нищить ліс, уникати відповідальності. На більшість моїх депутатських звернень до правоохоронних органів щодо незаконної вирубки Біличанського лісу надходили однотипні відповіді – немає підстав для порушення кримінальної справи. Адже кримінальна відповідальність застосовується, коли вирубка лісу завдала істотної шкоди, а яка шкода «істотна», а яка «неістотна» - невідомо. Врегулювання цього питання дасть можливість притягати до кримінальної відповідальності тих, хто вирубує ліс для будівництва будинків, кафе, ресторанів, торговельних центрів. Якщо хоча б один забудовник понесе за це відповідальність – а максимальним покаранням за незаконну вирубку лісу є позбавлення волі до трьох років – то охочих будуватись у лісі суттєво поменшає. Я в цьому переконаний. Адже саме відсутність покарання породжує нові більш зухвалі злочини.

Уже давно назріла необхідність посилювати відповідальність за порушення природоохоронного законодавства. Адже ми ризикуємо взагалі залишитись без лісів, парків та зі зміненими руслами річок, що загрожує екологічною катастрофою.

Залишається запитання, чи готова Верховна Рада нового скликання підтримувати законопроекти, спрямовані на захист довкілля, чи, як і попередники, буде приймати, закони, що не відповідають здоровому глузду, на кшталт запровадження біометричних паспортів або регіональних мов? 

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram