Реформи електропередачі замість новобудов

Лінії електропередач в Україні, як інформували фахівці у період 2007-2010 рр., а також менеджмент електропотоків практично залишились на радянському рівні. На жаль, від 2010-го дотепер, а відтак з часів СРСР, практично нічого принципово не змінилося. Принаймні публічно про це не відомо. Наприклад, втрати при передачі електроенергії в Україні складають приблизно 12%; в Польщі – 9%; в Німеччині – 6%. Виходить, що скорочення втрат електроенергії в Україні лише до польського рівня привело б до економії електроенергії, яка генерується, наприклад, одним блоком Хмельницької АЕС. Не кажучи вже про німецьку досконалість.

Фото: www.dtek.com

Отже, перш ніж вибудовувати плани спорудження нових електрогенеруючих потужностей в Україні, мабуть, треба зосередитися на модернізації ліній електропередачі та менеджменту електропотоків. Тим більше тепер, коли Україна не є привабливою для зовнішніх інвестицій, принаймні доки у нас триває війна.

З іншого боку, будівництво електростанції це завжди зручне місце для застосування корупційних схем. Отже, заперечення такого будівництва було б реальним проявом антикорупційних заходів.

Крім цього, реформування електропередачі вимагає значно менших капіталовкладень, ніж будівництво нової електростанції, свідчило б про проведення конкретних реформ в рамках УА з ЄС, було б добрим прикладом виконання зобов'язань в рамках Енергетичного співтовариства тощо.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram