ГоловнаСвіт

Ізраїль приймає запрошення ЄС обговорити двосторонні відносини, але з умовами (оновлено)

Єрусалим відхилив пропозицію Жозепа Борреля, щоб зустріч скликали спеціально для вирішення ситуації у Смузі Гази.

Ізраїль приймає запрошення ЄС обговорити двосторонні відносини, але з умовами (оновлено)
Посол Ізраїлю в ЄС і НАТО Хаїм Регев
Фото: ejpress.org

Єрусалим погодився взяти участь у засіданні Ради асоціації ЄС-Ізраїль щодо його двосторонніх відносин з Європейським Союзом, пишуть Euronews з посиланням на джерела.

Водночас Ізраїлю заперечує, аби зустріч скликали спеціально для вирішення ситуації у Смузі Гази. 

Минулого тижня Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ Жозеп Боррель запросив на цю зустріч міністра закордонних справ Ізраїлю Ісраеля Каца. Ще перед цим міністри закордонних справ ЄС домовилися скликати зустріч для обговорення дотримання Ізраїлем своїх зобов’язань щодо прав людини, дотримання яких передбачено Угодою про асоціацію між блоком та Ізраїлем, пише інформаційне агентство Анадолу. Якщо буде встановлено, що Ізраїль порушує свої зобов'язання, Мадрид і Дублін запропонували вжити відповідних заходів.

20 червня посол Ізраїлю в ЄС і НАТО Хаїм Регев надіслав лист, у якому погодився на проведення зустрічі. Однак у листі не йдеться ні про конкретні питання порядку денного, ні про період чи дату, коли зустріч може відбутися.

Наприкінці травня Боррель оголосив, що закличе Ізраїль якнайшвидше обговорити “ситуацію в Газі". Він також зазначив, що зустріч дасть можливість обговорити з урядом Беньяміна Нетаньягу дотримання ним нещодавнього рішення Міжнародного суду ООН, який зобов’язав Ізраїль припинити військовий наступ на місто Рафах. 

  • Угода про асоціацію між ЄС та Ізраїлем, що набула чинності у 2000 році, забезпечує правову та інституційну основу для політичного діалогу та економічного співробітництва між ЄС та Ізраїлем. У статті 2 угоди йдеться, що документ ґрунтується на повазі до прав людини та демократичних принципів, визначених як “найважливіший елемент” пакту.
  • За даними Європейської комісії, ЄС є найбільшим торговим партнером Ізраїлю, на частку якого у 2022 році припаде 28,8% його торгівлі.
  • Іспанська газета El Pais заявила, що саме через торгівлю ЄС сподівається чинити тиск на Ізраїль з метою домогтися припинення вогню у Смузі Гази.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram