ГоловнаСвіт

У Німеччині вищий суд визнав ультраправу партію AfD екстремістською. Розвідці дозволили стежити за нею

Вищий адміністративний суд федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія підтримав рішення суду нижчої інстанції.

У Німеччині вищий суд визнав ультраправу партію AfD екстремістською. Розвідці дозволили стежити за нею
Фото: pressa.rv.ua

Внутрішня розвідка Німеччини може продовжувати стежити за ультраправою партією “Альтернатива для Німеччини” (AfD) через підозри у її причетності до екстремістської діяльності, яка потенційно загрожує демократії. 

Про це пише Bloomberg з посиланням на рішення суду Вищого адміністративного суду федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія у Мюнстері.

AfD оскаржила рішення Федеральної служби захисту конституції Німеччини (BfV), яким партію, а також її молодіжну організацію та нині розпущену радикальну групу “Крило”, кваліфікували як підозрюваних у екстремістських справах. 

Судді підтримали точку зору суду нижчої інстанції в Кельні про те, що було достатньо доказів антиконституційної діяльності, щоб вимагати посиленого моніторингу. Суд “переконаний, що є достатні фактичні докази того, що AfD здійснює дії, спрямовані проти людської гідності певних груп людей і проти принципу демократії”.

Визнання екстремістським означає, що владі дозволено прослуховувати телефони або використовувати інформаторів для спостереження за потенційною протиправною діяльністю партії.

Хоча суд не дозволив AfD подати апеляцію, партія заявила, що оскаржить рішення у Федеральному адміністративному суді в Лейпцигу.

Канцлер Олаф Шольц заявив, що рішення демонструє, що Німеччина має “стійку демократію” і що держава захищає її “від загроз зсередини”.

AfD залишається другою за впливом політичною силою в найбільшій економіці Європи після консервативного блоку ХДС/ХСС, хоча підтримка партії знизилася напередодні виборів до Європейського парламенту у червні через низку суперечок. Політична сила лідирує в опитуваннях на трьох регіональних виборах, які мають відбутися у вересні на сході, де AfD має сильні позиції. Але ультраправі навряд чи потраплять до місцевого уряду, оскільки всі інші партії дали зрозуміти, що не приєднаються до неї в коаліцію.

За словами міністерки внутрішніх справ Ненсі Фейзер, рішення в понеділок підтверджує, що національне розвідувальне агентство має “чіткий юридичний мандат вживати заходів проти екстремізму та захищати нашу демократію”.

  • Раніше BBC написало, що принаймні деякі члени німецької партії AfD пов'язані з ультраправими мережами, які визнані антидемократичними чи расистськими. Йдеться, зокрема, про Маттіаса Хельферіха, Жана-Паскаля Хома та Бенедикта Кайзера, а також асоціацію Ein Prozent (Один відсоток), групу Zukunft Heimat (Майбутня батьківщина) та рух Identitarian, який, як відомо, пропагує теорію змови "Велика заміна".
  • Цього квітня німецька поліція арештувала помічника високопоставленого європейського парламентаря за звинуваченнями в шпигунстві на користь Китаю. Йдеться про Цзяна Г. Він працював на депутата Європарламенту Максиміліана Краха – головного кандидата від правої партії "Альтерантива для Німеччини" (AfD) на виборах у червні.
  • В 2018 депутати від AfD їздили до окупованого Криму.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram