ГоловнаСвіт

Компанія Yandex NV припинила співпрацю із Росією, продавши підрозділ за $5,2 млрд, – Bloomberg

Угоду буде оплачено комбінацією акцій і грошей, зокрема, продавець отримає еквівалент щонайменше 230 млрд рублів ($2,52 млрд) у китайських юанях.

Компанія Yandex NV припинила співпрацю із Росією, продавши підрозділ за $5,2 млрд, – Bloomberg
Фото: EPA/UPG

Материнська компанія Yandex NV досягла угоди про продаж свого російського бізнесу, включаючи найпопулярнішу в країні пошукову систему, на суму близько 5,2 мільярда доларів.

Про це пише Bloomberg.

Як йдеться у матеріалі, у понеділок компанія заявила, що інвестори отримають частки в ПАТ "Яндекс Інтернешнл", яке наприкінці минулого року було зареєстровано в Калінінградській особливій економічній зоні Росії. Загальна вартість угоди становитиме 475 мільярдів рублів з урахуванням коригувань і виплачуватиметься готівкою та акціями материнської компанії класу А. 

Передбачається, що угоду буде оплачено комбінацією акцій і грошей, водночас кеш становитиме не менше 50%. Таким чином, продавець отримає еквівалент щонайменше 230 млрд рублів ($2,52 млрд) у китайських юанях і до 176 млн акцій класу А Yandex N.V. Акціями Yandex N.V. для оплати угоди покупець або вже володіє, або придбає їх, повідомило видання NV.

Унаслідок угоди головною компанією Яндекса стане нещодавно зареєстроване МКАО (у січні 2024 року юрособа отримала 99,999% ТОВ Яндекс), а нідерландська група до 31 липня 2024 року змінить назву і припинить використовувати бренди Яндекса.

Крім керівництва "Яндекса", в групу покупців входить фонд, пов'язаний з нафтовим гігантом ПАТ "Лукойл", і кілька підприємців, які не потрапили під санкції.

Переговори про припинення співпраці тривали більше року. Вони відкрили для зареєстрованої у Нідерландах материнської компанії Yandex шлях для розвитку деяких прєктів за кордоном.

Yandex, який також володіє популярним додатком для замовлення поїздок і платформою електронної комерції в Росії, зазнав сильного тиску після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Yandex і санкції

  • Засновник Аркадій Волож потрапив під санкції Євросоюзу в червні 2022, причому причиною таких заходів назвали підтримку "Яндексом" російської пропаганди.
  • "Яндекс" продав свій політично важливий сервіс агрегації новин незабаром після того, як на нього наклали санкції. 
  • Волож, який живе в Ізраїлі, засудив війну в серпні. Його сімейний траст володіє 8,5% "Яндекса" і контролює 45% прав голосу.
  • Компанія зареєстрована в Нідерландах з 2007 року, що було загальною стратегією для російських компаній, які шукають іноземних інвесторів. Його акції торгувалися на біржі Nasdaq, доки вони не були призупинені після вторгнення Росії в Україну.
  • Влітку минулого року року Міністерство цифрового розвитку призупинило роботу доменного імені www.yandex.kz у Казахстані. У відомстві пояснили, що зробили це через "розміщення інтернет-ресурсу на апаратно-програмних комплексах поза територією Республіки Казахстан".
  • У жовтні минулого року Національне агентство з питань запобігання корупції внесло низку дочірніх компаній Yandex у перелік кандидатів на санкції. Як йшлося у повідомленні, компанія працює в Росії і сплачує значні податки до держбюджету агресора. Сервіси Yandex давно працюють на російську пропаганду і тісно співпрацюють із ФСБ, надаючи їм доступ до приватних даних користувачів. Йдеться не про одну компанію Yandex, а про низку сервісів, і внутрішньо-російських, і міжнародних.
  • Наприкінці грудня у Латвії заборонили доступ до всіх сайтів, пов'язаних із російською компанією "Яндекс". Також мали заборонити "Яндекс Музику", де містяться подкасти осіб, які потрапили під санкції Євросоюзу, і аналогічний контент, створений у Росії.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram