ГоловнаСвіт

Президент Чорногорії закликав Брюссель схвалити членство країни у ЄС. Заявку Підгоріца подала у 2008 році

“Наше членство було б історією не тільки про Чорногорію. Це показало б країнам-кандидатам, що шлях реформ окупається”.

Президент Чорногорії закликав Брюссель схвалити членство країни у ЄС. Заявку Підгоріца подала у 2008 році
Президент Чорногрії Яков Мілатович

Євросоюз може продемонструвати свою відданість принципу розширення, прийнявши протягом свого найдавнішого претендента на членство – Чорногорію.

Про це заявив президент країни Яков Мілатович в інтерв’ю The Guardian.

“Наше членство було б історією не тільки про Чорногорію. Це показало б країнам-кандидатам, що шлях реформ окупається”, – сказав він.

Мілатович зазначив, що розширення має “відновити політичний дух, а не зводитися до технічних вправ”.

“Увесь процес ЄС за останні 10 років став дуже технічним і після великого розширення на схід у 2004 році втратив свій політичний вимір”, – підкреслив президент. 

За словами Мілатовича, російська агресія проти України стала тривожним сигналом для Брюсселя та інших європейських столиць про те, що вступ має мати геополітичний аспект. “Очевидно, що він зберігає технічний вимір, але наше членство покаже скептично налаштованій громадськості, що розширення все ще живе, і це не лише питання для еліт”, − підкреслив лідер Чорногорії.

Мілатович додає, що прозахідна орієнтація Чорногорії не зміниться, попри те, що прем’єр-міністр, союзник президента, був змушений укласти альянс із просербською партією, щоб сформувати уряд після парламентських виборів влітку. Він пообіцяв “100% відповідність зовнішній політиці ЄС” і “надійніше” членство в НАТО.

Крихітна адріатична республіка з населенням 619 000 осіб подала заявку на вступ до ЄС у 2008 році, через два роки після здобуття незалежності від Сербії. Але прогрес зупинився через занепокоєння щодо корупції, тривалого радянського впливу та ендемічної політичної нестабільності. Хорватія, навпаки, подала заявку в 2003 році і приєдналася в 2013 році, ставши останньою країною, яка сталася членом євроблоку. 

Нагадаємо, Україна та Молдова чекають на початок офіційних переговорів про вступ. Мецола хоче, щоб це сталося цього року, і очікується, що лідери ЄС ухвалять рішення на саміті в грудні − залежно від результатів довгоочікуваного звіту Європейської комісії. Попередньо звіт про виконання рекомендацій для кандидатів можуть опублікувати 31 жовтня.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова вважає, що реалістичним терміном вступу нашої держави до ЄС є 2030 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram