ГоловнаСвіт

Румунські фермери протестують проти імпорту українського зерна

Такі ж акції провели польські та болгарські фермери.

Румунські фермери протестують проти імпорту українського зерна
Фото: AGERPRES

У п'ятницю, 7 квітня, тисячі фермерів у Румунії протестували проти впливу імпорту українського зерна на ціни. Люди блокували рух транспорту і роботу прикордонних контрольно-пропускних пунктів, а також закликали втрутитися Європейську комісію, повідомляє Reuters.

Близько 200 фермерів протестували біля місцевої штаб-квартири Європейської комісії у Бухаресті. Люди тримали плакати з написами: "Ми поважали правила ЄС, але ЄС проігнорував нас", "Ви більше не можете тут проходити" та "Стабільність для румунських фермерів".

По всій країні тисячі фермерів використовували трактори, вантажівки та іншу техніку для перекриття доріг та кордонів.

"Ми говоримо про недобросовісну конкуренцію в європейському співтоваристві... Я знаю, що нашим українським колегам теж треба продавати, але це, однак, несумлінна конкуренція", - сказав очільник ліги румунських асоціацій сільськогосподарських виробників Ніку Василе.

За його словами, виробничі витрати на пшеницю зросли на 70% порівняно з минулим роком і склали $1326 за гектар.

Тим часом на схожі акції вийшли також польські та болгарські фермери.

Серед фермерів у Центральній та Східній Європі зростає невдоволення з приводу потоку дешевого імпортного українського зерна, яке звільнили від мит до червня 2024 року, і це завдало збитків цінам та продажу місцевих виробників.

За оцінками комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини загалом втратили 417 мільйонів євро ($455 мільйонів) через наплив дешевшої української продукції. Було ухвалено рішення про виплату компенсацій у розмірі 56,3 млн євро польським, болгарським та румунським фермерам.

Днями Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує оголошення рішень найближчими днями і тижнями, щоб пом'якшити гнів польських фермерів. Загалом же шість прем'єр-міністрів країн ЄС звернулися до Єврокомісії із проханням втрутитися.

Нагадаємо, Польща працює над обмеженням ввезення українського зерна і вже декілька разів скаржилася на проблему до Єврокомісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram