ГоловнаСвіт

США хочуть відправити аудиторів в Україну у зону бойових дій

Офіційні особи США кажуть - досі вони не отримували повідомлень про великі шахрайства чи незаконні дії, пов'язані за допомогою Україні, яка протидіє російській агресії. 

США хочуть відправити аудиторів в Україну у зону бойових дій

Наглядові органи, які відповідають за відстеження військової та економічної допомоги США Україні, заявили, що вони наполягатимуть на відправленні аудиторів та слідчих безпосередньо до зони бойових дій, повідомляє WSJ.

Так Штати хочуть посилити моніторинг використання допомоги у міру збільшення її масштабів.

Генеральні інспектори з Пентагону, Державного департаменту й Агентства США з міжнародного розвитку заявили в спільному інтерв'ю виданню, що досі вони могли виконувати свої завдання з нагляду віддалено, використовуючи персонал, який базується у США, Польщі та Німеччині.

Після поїздки до Києва наприкінці січня інспектори заявили, що наполягатимуть на тому, аби деякі зі 177 аудиторів та слідчих, які вивчають допомогу Україні, прибули в зону бойових дій. При цьому Адміністрація Байдена обмежила кількість державних службовців у посольстві США в Києві з міркувань безпеки.

Виконувачка обов'язків заступника генерального інспектора USAID Ніколь Ангарелла зазначила, що "для справді всебічного та надійного нагляду це неможливо зробити дистанційно".

Офіційні особи США кажуть - досі вони не отримували повідомлень про великі шахрайства чи незаконні дії, пов'язані за допомогою Україні, яка протидіє російській агресії. Але інспектори визнають, що розмір американського пакету допомоги і швидкість, з якою він був виділений Конгресом, створюють проблеми.

"Один із моїх колег сказав: "Ми здійснюємо нагляд зі швидкістю війни, вірно?". І тому ми маємо бути гнучкими" - зазначив генеральний інспектор Міністерства оборони Роберт Сторч.

Зазвичай генінспектори публікують звіти через місяці або роки після того, як кошти федерального уряду були витрачені. Але масштаби допомоги Україні піддають надзвичайній перевірці роботу трьох чиновників та їхніх команд.

У США відзначають - в Україні в останні тижні активізувалася зусилля з боротьби із корупцією. При цьому жодне зі звинувачень не пов'язане з американською допомогою.

За словами офіційних осіб, ще однією проблемою для нагляду є те, що характер американської допомоги в Україні швидко змінюється. Наприклад, декілька передових систем озброєнь, які Білий дім спочатку відмовився надати українським військовим, тепер схвалили і доставили або ж вони перебувають у дорозі.

Поки увага громадськості була прикута до можливого неправомірного використання або перенаправлення зброї США, Ніколь Ангарелла додала, що її найбільше турбують понад 20 мільярдів доларів, які США спрямовують Україні через Світовий банк, аби підтримувати уряд і виплачувати зарплати державним службовцям.

За її словами, аудитори приділяють велику увагу коштам, і нещодавня оцінка показала, що існують належні засоби контролю для виявлення неправомірного використання допомоги.

Нагадаємо, напередодні Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, в якій вимагає від видання Financial Times провести розслідування дезінформації про контрабанду зброї з України. У матеріалі видання екс-прем’єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця розповіла про те, що її країна "спостерігає збільшення" контрабанди зброї, людей та товарів із України на тлі війни.

Торік США надали Україні 1,7 мільярда доларів фінансової допомоги для виплат заробітних плат медикам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram