ГоловнаСвіт

Ван І заявив, що Тайвань є частиною території Китаю і ніколи не стане незалежним

"Сили незалежності Тайваню підривають мир та стабільність у Тайванській затоці", – сказав Ван І.

Ван І заявив, що Тайвань є частиною території Китаю і ніколи не стане незалежним
Фото: EPA/UPG

Топдипломат Китаю Ван І заявив, що Тайвань є частиною території Китаю і ніколи не стане незалежним.

Про це Ван І сказав на Мюнхенській конференції безпеки, відповідаючи на запитання про те, чи буде війна на Тайвані.

"Тайвань є частиною території Китаю. Тайвань ніколи не був суверенною державою і ніколи такою не стане у майбутньому. Не Китай хоче змінити статус-кво, а сепаратисти на Тайвані. Сили незалежності Тайваню підривають мир та стабільність у Тайванській затоці. Вони мають дотримуватися принципи китайського порядку. Це – умова для збереження миру", – сказав він. 

Ван І висловив сподівання, що буде відновлена повага до суверенітету та територіальної цілісності Китаю і додав, що "ми не користуватимемося подвійними стандартами".

"Будь-яке порушення принципу "Єдиного Китаю" щодо питання Тайваню, спроба створити два Китаї чи окремо розділити Китай та Тайвань – це порушення територіальної цілісності, створення реальної загрози миру та стабільності у Тайванській затоці", – наголосив Ван І. 

За словами Ван І, принципи суверенітету – це "основа сучасного світового ладу" і всі держави "мають слідувати цьому принципу на практиці, застосовувати його не селективно, уникаючи подвійних стандартів".

Нагадаємо, коментуючи позицію Китаю щодо війни в Україні Ван І наголосив, що втручання у внутрішні справи інших держав під будь-яким приводом порушенням базових норм міжнародних відносин. 

Президент США Джо Байден найближчим часом проведе телефонну розмову з главою Китаю Сі Цзіньпіном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram