ГоловнаСвіт

Європа не втомилася

Керівники Європейського Союзу заявляють, що підтримуватимуть Україну «так довго, як це буде потрібно», і європейці зі своїми лідерами переважно згодні. Станом на початок 2023 року частка населення в європейських країнах, що підтримує Україну, переважає – це демонструють останні дослідження.

Мітинг на підтримку рішення про відправлення танків Leopard та іншої військової техніки в Україну біля будівлі Європейської Ради під час засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, 23 січня 2023 року.
Фото: EPA/UPG
Мітинг на підтримку рішення про відправлення танків Leopard та іншої військової техніки в Україну біля будівлі Європейської Ради під час засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, 23 січня 2023 року.

Підтримка України в державах ЄС стабільна

Останнє дослідження Eurobarometer, що вимірює громадські настрої в ЄС на замовлення Європарламенту, показує, що війна Росії проти України залишається серед головних причин стурбованості європейців. Більшість – 74% – громадян ЄС схвалюють підтримку України з боку Європейського Союзу після вторгнення РФ минулого року.

Конкретними діями в підтримці України задоволені 56% опитаних громадян Євросоюзу. Зокрема, це 72% поляків, 57% французів, 53% італійців і лише 48% німців і 40% кіпріотів. Як бачимо, достатньо болючі для німецької та кіпрської економік санкції ЄС проти Росії не зумовлюють достатньої популярності в суспільстві.

Через тривалу війну та її наслідки близько двох третин громадян ЄС вважають, що їхнє життя зміниться (65%) – це на 4 пункти більше порівняно з квітнем/травнем 2022 року.

Високий рівень підтримки України в Європі цілком очікуваний і значною мірою є результатом послідовної позиції європейських лідерів після 24 лютого, зокрема, зусиль Емманюеля Макрона, Маріо Драгі й Олафа Шольца, а також наших союзників – лідерів Польщі та країн Балтії. У багатьох країнах ЄС політичні еліти усвідомили, що йдеться не лише про безпеку України, а й про всю Європу.

Фото: EPA/UPG

Різниця між північним заходом і південним сходом

Останні дані Eurobarometer вчергове демонструють значні регіональні розбіжності настроїв у ЄС, де в північних і західних країнах схвалення підтримки України перевищує 90%, тоді як у кількох південно-східних державах ледь сягає 50%.

Найвищий рівень підтримки України – у Швеції (97%), Фінляндії (95%), Нідерландах (93%), Португалії (92%) і Данії (92%). І лише в трьох країнах ЄС рівень підтримки нижчий за 50%: у Словаччині (49%), Греції (48%) та Болгарії (48%).

Словаччина є дуже своєрідною країною в регіоні, оскільки історично та економічно має сильні зв’язки з Росією. Що цікаво, на початку жовтня GLOBSEC провів у Словаччині опитування щодо того, хто має перемогти в російсько-українській війні. Близько половини опитаних (47%) вважає, що Україна має перемогти, але кожен п’ятий (19%) каже, що перемогти має Росія, а 10% відповіли, що не знають.

Для Греції і Кіпру Росія ніколи не була головним ворогом. Натомість вони завжди відчували загрозу з боку Туреччини, тому більш лояльно ставляться до Москви. Не будемо також забувати про багаторічні туристичні та логістичні прибутки цих держав від взаємодії з РФ.

Болгарія, найбідніша за рівнем життя країна ЄС, сама потребує допомоги. Тому ці настрої з апеляцією до «панслов’янства» активно використовують проросійські політичні сили. Болгарський президент Румен Радев виступає проти надання воєнної допомоги Україні. Депутатів парламенту, які на десятий місяць російського нападу змогли таки схвалити угоду про допомогу українській армії зброєю, президент Болгарії назвав «підпалювачами війни» і дуже пошкодував, що не має можливості накласти вето на це рішення.

Фото: EPA/UPG

Зростання вартості життя та санкції

93% опитаних у ЄС на перше місце серед проблем поставили зростання вартості життя, водночас 82% стурбовані бідністю та соціальною напругою. Далі у шкалі чинників, які турбують європейців, йдуть проблеми кліматичних змін – 81%, і така сама кількість стурбована загрозою розширення російської війни в Україні.

У квітні 2022 року Eurobarometer засвідчив, що загальна підтримка санкцій, запроваджених проти Росії після вторгнення, серед громадян 27 країн ЄС сягала 80%.

Характерно, через десять місяців війни в Україні підтримка конкретних заходів, вжитих ЄС, таких як санкції проти російського уряду або фінансова, військова чи гуманітарна підтримка України, залишається на досить високому рівні – 73%, як свідчать результати осіннього дослідження Eurobarometer.

Водночас питання запровадження штрафних заходів і закупівлі російського газу в майбутньому, як свідчать дані опитування мережі "Euroskopia" в дев'яти країнах ЄС (Португалія, Австрія, Нідерланди, Польща, Іспанія, Франція, Німеччина, Італія та Греція), розділяють європейців. Лише 51,8% європейців з дев’яти країн підтримують економічні обмеження для всіх російських компаній та інвесторів, цей відсоток знижується до 38,1% в Італії, 33,3% в Австрії та до 29,2% у Греції.

Ці три країни та Німеччина найбільше налаштовані купувати російський газ у майбутньому, якщо війна завершиться угодою між сторонами. Так зробили б 63,6% греків, 51,9% австрійців, 42,3% німців і 40,8% італійців. У середньому лише 35,1% респондентів з 9 країн ЄС погоджуються з цією думкою.

Фото: EPA/UPG

Щодо другої економіки ЄС, то дані національного опитування у вересні 2022 р. показали, що 72% французів підтримували санкції проти Росії, вважаючи їх при цьому неефективними (74%). Порівняно із симетричним опитуванням березня 2022 року ця підтримка дещо знизилася (на 8 пунктів) на користь думки про те, що повсякденне життя та купівельна спроможність французів є важливішими, ніж підтримка України.

Подібну ситуацію спостерігаємо і в Нідерландах: тоді як пів року тому дві третини (65%) нідерландців підтримували допомогу Україні, навіть якщо це надовго вплине на їхній економічний стан, наприкінці вересня таку думку висловили лише 49% громадян (падіння на 16 пунктів).

Підтримка вступу України до ЄС

У квітні 2022 року понад 26 тис. громадян ЄС віком від 15 років пройшли комп’ютерне інтерв’ю, де порушувалося питання вступу України до Європейського Союзу. Згідно з опитуванням Eurobarometer, більшість громадян ЄС бачать Україну частиною європейської родини та готові підтримувати нашу державу. 66% громадян ЄС згодні з тим, що «Україна має приєднатися до Євросоюзу, коли буде готова», а 71% вважають, що Україна є частиною європейської родини.

В осінньому Eurobarometer цього питання не ставили респондентам, тому для порівняння можна навести результати опитування, проведеного восени німецьким фондом Бертельсмана у 27 країнах ЄС: дві третини – 66% – опитаних європейців підтримують вступ України до Європейського Союзу (ЄС).

Напис на пакунках гуманітарної допомоги, яку відправляють з латвійського міста Адажі в Україну, 13 січня 2023 року.
Фото: EPA/UPG
Напис на пакунках гуманітарної допомоги, яку відправляють з латвійського міста Адажі в Україну, 13 січня 2023 року.

Рівень схвалення у країнах ЄС різниться. У Польщі 84% респондентів висловилися за. У Німеччині та Франції рівень підтримки менший – 60%.

Найбільше респондентів, які не погоджуються зі вступом України до ЄС, коли вона буде готова, у Люксембурзі (38%), Греції (37%), Угорщині (36%), Австрії та Болгарії (по 35%), а також на Кіпрі та Словаччині (обидві по 34%).

Достатньо дискомфортним є ставлення до наших європерспектив безпосередніх сусідів України – словаків та угорців. Тож як бачимо, фронт для комунікації України з урядами та суспільствами цих країн досить широкий.

Постачання озброєння Україні

Дві третини європейців (67%), опитаних Eurobarometer у квітні, схвалювали те, що ЄС фінансує закупівлю та постачання військової техніки в Україну. Восени це питання не порушувалося окремо. Як свідчать результати опитування, проведеного німецьким фондом Бертельсмана, в усіх країнах ЄС кількість тих, хто схвалює постачання зброї Україні, зменшувалося протягом 2022 року. Загалом військову допомогу Україні підтримує половина громадян ЄС, що на шість процентних пунктів менше, ніж фіксував фонд Бертельсмана в березні.

Зокрема, у Німеччині в березні військову допомогу Києву схвалювали 57% опитаних, а у вересні – 48%. У Франції цей показник знизився з 67% до 54%, а в Іспанії – з 66% до 57%.

Згідно з опитуванням, військові постачання найбільше підтримують у Польщі (76%), найменше – в Італії (36%).

Танк Леопард 2PL польської армії під час міжнародних навчань Defender-Europe2022 на полігоні Дравско-Поморське, 27 травня 2022 р.
Фото: EPA/UPG
Танк Леопард 2PL польської армії під час міжнародних навчань Defender-Europe2022 на полігоні Дравско-Поморське, 27 травня 2022 р.

Згідно з опитуванням, проведеним у січні 2023 року на замовлення видання "Bild", 49% громадян Німеччини вважають помилковим заплановане федеральним урядом постачання Україні броньованих машин піхоти "Marder". 40% підтримують рішення передати бронемашини Києву, 11% не визначилися або не відповіли на запитання.

Опитування мережі "Euroskopia", проведене в дев'яти країнах ЄС, має дещо оптимістичніші дані про підтримку надання військової допомоги Україні з боку ЄС.

Позитивно до цієї політики ставляться 56% опитаних дев’яти країн ЄС. В Іспанії цей відсоток навіть зріс до 61%. Однак стабільно є дві країни, в яких відмова від постачань зброї перевищує їхню підтримку: Греція (60% виступають проти і 38% за) та Італія (50% проти і 38% за).

Тренд достатньо тривожний з огляду на те, що в Італії зараз сформовано новий уряд і нам важлива насамперед своєчасна військова допомога Рима.

Бачення завершення війни Росії проти України

Як свідчать дослідження Euroskopia, якщо австрійці та німці виступають за швидке завершення війни навіть ціною територіальних втрат для України, то нідерландці, португальці та поляки різко проти цієї ідеї.

Понад 60% жителів Австрії та Німеччини хочуть, щоб війна закінчилася швидко. Результат цікавий тим, що, на відміну від нейтральної Австрії, німецький уряд є одним з тих, хто надає найбільшу військову допомогу Україні.

Швидке завершення війни ціною територіальних втрат підтримують також греки (54%), італійці (50%) та іспанці (50%).

Резиденцію уряду Італії палац Кіджі підсвічено кольорами українського прапора на честь Дня Незалежності України, Рим, 24 серпня 2022 р.
Фото: EPA/UPG
Резиденцію уряду Італії палац Кіджі підсвічено кольорами українського прапора на честь Дня Незалежності України, Рим, 24 серпня 2022 р.

У Нідерландах 48% громадян висловилися проти того, щоб Україна відмовлялася від територій заради швидкого завершення війни. Аналогічно думають 45% громадян у Португалії та 42% в Польщі.

Загалом в усіх опитаних 9 країнах ЄС половина респондентів (48%) виступає за швидке завершення військового протистояння, навіть якщо Україні доведеться віддати частину своєї території Росії, тоді як лише кожен третій європеєць (32%) виступає проти такої жертви з боку України заради прискорення миру в Європі.

Тож готуючись до затяжного протистояння з Росією, європейським партнерам України не варто розслаблятись, якщо вони бажають зберегти стійкість своїх суспільств до ворожої пропаганди та маніпуляцій.

***

Збереження уваги до України та рівня її громадської підтримки в європейських державах багато в чому залежить від візії перемоги України. Без зрозумілого і реалістичного бачення перемоги європейські суспільства та політикум можуть бути менш віддані тому, щоби продовжувати надавати нам необхідну матеріальну та фінансову підтримку.

Олександр КалініченкоОлександр Калініченко, Юрист-міжнародник, керівник проєкту «Нотатки Атлантиста»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram