ГоловнаСвіт

Росія направила бомбардувальники для патрулювання кордонів Білорусі

Літаки Ту-22М3 виконали чотиригодинний політ уздовж західного кордону.

Росія направила бомбардувальники для патрулювання кордонів Білорусі
Архівне фото

Росія направила стратегічні бомбардувальники Ту-22М3 для спільного патрулювання регіонів уздовж західного кордону Білорусі.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Міністерство оборони Білорусі.

Зазначається, що російських військовослужбовців задіяно в складі змішаної тактичної групи, до якої також належать багатофункціональні винищувачі Су-30СМ двох країн.

У Міноборони РФ водночас зазначили, що два дальні бомбардувальники Ту-22М3 повітряно-космічних сил (ПКС) "виконали патрулювання в повітряному просторі Республіки Білорусь". Повідомляється, що  під час польоту тривалістю близько чотирьох годин "було відпрацьовано питання вирішення спільних завдань з авіацією та військами протиповітряної оборони" збройних сил Білорусі.

Раніше в Мінську заявили про начебто збільшення майже вдвічі кількості польотів ВПС країн НАТО вздовж білоруського кордону, зокрема - на території України.

Раніше міністр закордонних справ Володимир Макей заявив, що Білорусь готова розмістити на території країни російську ядерну зброю у разі загрози з боку НАТО.

Нагадаємо, відносини Білорусі та Європейського Союзу значно ускладнилися після президентських виборів у серпні 2020 року, переможцем яких ЦВК у Мінську оголосила Олександра Лукашенка. Захід та Україна не визнають його легітимним президентом Білорусі. З літа 2021 року триває конфлікт, пов'язаний з використанням білоруським режимом людей із близькосхідних країн як інструмент тиску на ЄС.

Захід також звинувачує Москву в ескалації конфлікту з Україною та загрозі нового військового вторгнення. За даними НАТО, Росія могла стягнути до кордону з Україною до 100 тисяч солдатів і офіцерів. Москва заперечує такі наміри і водночас звинувачує Захід в озброєнні України та проведенні маневрів біля російських кордонів.

17 грудня МЗС Росії опублікувало пакет вимог щодо гарантій безпеки, що передбачає, зокрема, відмову НАТО від подальшого розширення на схід і включення до свого складу України, а також від військової діяльності на території країн Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії та відмову від розміщення ракет середньої, малої дальності на позиціях, з яких можна атакувати територію інших учасників угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram