ГоловнаСвіт

Росія підписала "Мінськ" як сторона конфлікту на Донбасі, а не посередник, - Маас

30 квітня Лавров підтвердив визнання Мінських угод російською стороною.

Росія підписала "Мінськ" як сторона конфлікту на Донбасі, а не посередник, - Маас
Хайко Маас
Фото: EPA/UPG

Росія є стороною конфлікту в Україні, що підтвердила підписанням Мінських угод, тому саме в такій якості її і розглядають партнери по нормандському формату.

Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас після відеоконференції голів МЗС ФРН, Франції, України та Росії, повідомляє Укрінформ.

"Для нас було і залишається очевидним, що є також основою для нормандського формату: сторонами угоди є Москва і Київ, Росія і Україна підписали Мінські угоди, а не Німеччина чи Франція, тому саме вони залишаються для нас сторонами конфлікту", - заявив Маас, відповідаючи на запитання про спроби Кремля подати стороною переговорів підтримуваних Росією бойовиків.

За словами Мааса, голова МЗС РФ Сергій Лавров 30 квітня підтвердив визнання Мінських угод російською стороною, що має означати визнання відповідальності за їх виконання.

Керівник німецького зовнішньополітичного відомства також зазначив, що в другому півріччі минулого року на Заході "безпосередньо відчули, що прихід до влади президента України Володимира Зеленського надав сильний імпульс Мінському процесу". Новий український лідер показав готовність до компромісу і зробив великий внесок у те, щоб процес знову почав просуватися, сказав Маас.

Він також зазначив, що, незважаючи на складність спілкування у відеорежимі, міністри показали здатність обговорити "дуже-дуже багато пунктів за наявності подекуди дуже-дуже різних оцінок" і при цьому знайти певні компроміси і досягти певних результатів у надзвичайно складних стартових умовах. Утім у веденні таких складних переговорів персональний контакт надзвичайно важливий, вважає голова МЗС ФРН, який виступив ініціатором відеоконференції.

Наступну подібну зустріч планують провести приблизно через місяць.

Нагадаємо, лідери нормандської четвірки - президенти України, Франції, РФ - Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель - востаннє зустрічалися на саміті в Парижі 9 грудня 2019 року і дійшли до низки домовленостей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Новий саміт нормандської четвірки повинен був пройти в квітні в Берліні, але через відсутність прогресу в реалізації попередніх домовленостей і пандемію коронавірусу очна зустріч лідерів відкладається.

Напередодні експосол США в Україні Вільям Тейлор запропонував залучити США до нормандських переговорів.

Розширити коло учасників переговорів у нормандському форматі за рахунок керівників Великобританії і США пропонував і президент України Володимир Зеленський. Однак у Кремлі таку ідею відкидають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram