ГоловнаСвіт

США повернуться у ВООЗ, але ніколи не погодяться з її політизацією, - колишній заступник голови ЦРУ

Джек Девайн вважає, що організація повинна піти на компроміс.

США повернуться у ВООЗ, але ніколи не погодяться з її політизацією, - колишній заступник голови ЦРУ
Джек Девайн
Фото: Дмитро Стойков / theБабель

Сполучені Штати Америки, найімовірніше, повернуться у Всесвітню організацію охорони здоров'я, але Вашингтон ніколи не погодиться із зайвою політизацією цієї структури.

Про це в інтерв'ю LB.ua заявив колишній заступник голови ЦРУ Джек Девайн.

"Я підозрюю, що Америка повернеться у ВООЗ, але вона точно не повернеться до нинішнього стану справ. Зараз усі бачать роль, яку зіграв Китай під час пандемії, і те, що ВООЗ зазнала невдачі. Організація повинна докласти всіх можливих зусиль, щоб знайти спосіб підвищити свій авторитет і довіру, особливо в Сполучених Штатах, які є найбільш постраждалою країною через коронавірус", - сказав він.

Девайн нагадав, що США зараз є найбільшим донором ВООЗ, виділяючи близько $400 млн на рік на її функціонування. При цьому він вказує, що Китай використовує свої кошти для політизації ВООЗ. Американський розвідник вважає, що ВООЗ має піти на компроміс і відмовитися від політичної спрямованості.

"ВООЗ занадто спиралася на дані китайської сторони. Сам по собі процес був недостатньо прозорий: ВООЗ не чинила тиску на китайців, і вона на самому початку дозволила відтіснити тайванців від подальших досліджень коронавірусу. Все було заблоковано через політичні мотиви", - зазначив він.

Водночас Девайн вважає, що без фінансування з боку США ВООЗ буде дуже важко ефективно працювати. Колишній заступник голови ЦРУ також зазначає, що американська влада поки що навряд чи вводитиме санкції проти Китаю через приховування інформації про коронавіруси. Однак він також вказує: китайській владі доведеться понести певну відповідальність.

"Ми повинні відверто поговорити з китайцями про необхідність змінити основні правила гри в майбутньому на той випадок, якщо щось подібне знову відбудеться. Проте це не та ситуація, в якій санкції є прийнятною відповіддю... Люди злі. Багато людей у Сполучених Штатах померли. Завжди потрібно притягувати людей до відповідальності, і китайці повинні відповісти", - додав Девайн.

Нагадаємо, 15 квітня президент США Дональд Трамп заявив про призупинення виплат Всесвітній організації охорони здоров'я з боку Штатів. За його словами, виплати будуть заморожені на час проведення аналізу про "роль ВООЗ у серйозному неналежному управлінні та приховуванні поширення коронавірусу". Це займе від 60 до 90 днів.

При цьому голова Держдепартаменту США Майк Помпео зазначив: якщо ВООЗ не буде реформована, Сполучені Штати можуть відмовитися від відновлення її фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram