ГоловнаСвіт

В Австралії 10 тис. верблюдів загрожує відстріл через посуху

Жителі Сомалі просять передати тварин їм.

В Австралії 10 тис. верблюдів загрожує відстріл через посуху
Фото: canberranovosti.com

Тисячам верблюдів в Австралії загрожує відстріл через багатомісячну посуху, якій сприяють сильні пожежі. Тварини створюють загрозу віддаленим селищам, у яких мешкають представники корінних народів, пояснила влада таке рішення в середу, 8 січня. Заходи можуть зачепити 10 тисяч особин, передає Німецька хвиля.

Снайпери будуть відстрілювати тварин із вертольотів. Заходи охоплять територію, на якій проживають 2300 аборигенів. Стада верблюдів прийшли туди в пошуках їжі, що призвело до забруднення джерел питної води.

Планований захід послужить не тільки захисту місцевого населення, а й добробуту тварин, оскільки верблюди вже почали гинути від спраги, підкреслили в міністерстві охорони навколишнього середовища штату Південна Австралія.

Уперше верблюдів завезли до Австралії з Індії в середині XIX століття для освоєння значних територій внутрішньої частини континенту. З тих пір вони розплодилися так, що їх кількість в Австралії становить понад мільйон тварин.

Тим часом десятки жителів Сомалі опублікували в соціальних мережах заклики до влади Австралії не вбивати верблюдів, а передати їх африканській республіці. Розведення верблюдів було однією з традиційних галузей економіки Сомалі протягом століть.

Лісові пожежі вирують в Австралії з вересня. Десятки з них, як і раніше, не підконтрольні вогнеборцям. Вигоріло вже 8 млн га, що трохи менше від площі Австрії та Ірландії. Поширенню вогню сприяють висока температура і сильний вітер. Полум'я знищило понад 1800 будівель. У низці населених пунктів відсутнє енергопостачання. У вогні загинули 25 осіб.

Дим від пожеж подолав понад 10 тисяч кілометрів і сягнув берегів Південної Америки. Зокрема, метеослужба Чилі зафіксувала його над Чилі та Аргентиною.

Австралійське відділення Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) допускає, що у вогні могли загинути близько 1,25 млрд тварин, а деякі види могли "переступити межу вимирання". Крім того, десятиліття підуть на відновлення згорілих лісів, вважають екологи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram