ГоловнаСвіт

У Казахстані активісти закликали Київ відмовитися від екстрадиції журналістки Жанари Ахмет

Журналістка повідомила, що Казахстан наполягає на її екстрадиції.

Казахстанська журналістка Жанара Ахмет, яка проживає в Києві з 2017 року, повідомила у своєму фейсбуці, що влада Казахстану наполягає на її видачу у кримінальній справі за статтею "Шахрайство". У відповідь на це в Алмати активісти закликали Україну не допустити її екстрадиції в Казахстан.

Про це повідомив ресурс "Радио. Азаттык". 

Фото: rus.azattyq

Казахстанська влада інформацію про екстрадицію ніяк не прокоментувала. Раніше Ахмет заявляла, що зазнала переслідувань з боку влади Казахстану.

Активісти заявили, що в Казахстані її очікують репресії. На одному з розгорнутих плакатів учасників акції було заявлено: "Екстрадиція Жанари Ахмет - це політичне замовлення катів від влади Казахстану".

Учасники акції також зазначили, що в Казахстані переслідують людей, які відкрито висловлюють свою думку. На початку своєї акції вони також висловили співчуття у зв'язку авіакатастрофи літака МАУ.

"Незважаючи на те, що Казахстан декларує себе демократичною, соціальною, правовою державою, насправді ми цього не спостерігаємо. Варто тільки почати виявляти громадянську активність, як нас садять під варту", - заявив активіст Асхат Жексебаєв, який 2019 року кілька разів відбував адміністративний арешт після мирних акцій протесту і одиночних пікетів на підтримку політв'язнів.

Нагадаємо, Жанара Ахмет утекла з Казахстану в Україну 2017 року і звернулася по політичний притулок. Ахмет пояснила свою втечу переслідуванням на батьківщині з політичних мотивів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram