ГоловнаСвіт

Білий дім оприлюднив телефонну розмову Трампа із Зеленським

Трамп говорив президенту України, що "було б добре", якби той вивчив справу Байдена.

Білий дім оприлюднив телефонну розмову Трампа із Зеленським
Фото: wall.alphacoders.com

На сайті Білого Дому опубліковано телефонну розмову президента США Дональда Трампа і президента України Володимира Зеленського від 25 липня, яка стала причиною того, що Конгрес оголосив про початок офіційного розслідування проти президента.

Стенограму на п'яти сторінках опубліковано на сайті Білого дому.

У розмові Трамп говорив президенту України, що "було б добре", якби той вивчив справу Джозефа Байдена (колишній віцепрезидент США, суперник Трампа на майбутніх виборах президента, - ред.). Також Трамп просив надати додаткову інформацію про розслідування.

Трамп: "Я чув, у вас був досить хороший прокурор і він був звільнений, що воістину несправедливо. Багато людей говорять про це - про те, як це сталося, і про те, що багато нехороших людей до цього були залучені. Містер Джуліані (Рудольф Джуліані, адвокат Трампа, - ред.) - надзвичайно шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, надзвичайно хорошим мером. І я просив його вам зателефонувати. Я попрошу його вас набрати разом із генеральним прокурором. Руді багато чого знає про те, що сталося. Він дуже здібний хлопець. Якби вам вдалося поговорити з ним, це було б просто чудово. Робота колишнього посла США в Україні, цієї жінки (експосолка США Марі Йованович, - ред.), мала негативні наслідки. І люди, з якими вона домовлялася, показали себе з поганої сторони. Я хочу, щоб ви про це знали.

Ще одне. Зараз багато говорять про сина Байдена, що Байден зупинив слідство - і багато людей зараз хочуть розібратися в цьому. Тож будь-яка ваша комунікація з генпрокурором була б доречною... Байден хвалився, що припинив це слідство, тож ви зможете уважно це досліджувати... Це виглядає жахливо для мене".

Зеленський: "Я хотів би вам сказати щодо прокурора. Передусім я все розумію, і я знаю про те, що сталося. Відколи ми перемогли і отримали абсолютну більшість у парламенті, наступний генпрокурор буде на 100% моєю людиною. Мій кандидат, який затверджений парламентом і заступить на посаду генпрокурора у вересні. Він чи вона уважно вивчать цю ситуацію, особливо ту справу (компанії), яку ви згадали в контексті цієї проблеми (компанія колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського Burisma Holdings Ltd., до складу наглядової ради якої входив син Джо Байдена Хантер, - ред.). Питання розслідування цієї справи - це насправді те, що дозволить відновити правду. Тож ми займемося цим і опрацюємо питання розслідування. Ба більше, я просив би, якщо у вас є додаткові відомості, які ви могли б нам надати, це дуже допоможе перебігу розслідування, щоб переконатися, що ми можемо здійснювати правосуддя в нашій країні. Щодо посла США в Україні, ім'я якої я тільки що згадав, - Йованович. Це здорово, що ви були першим, хто сказав мені, що вона була поганим послом, оскільки я згоден з вами тут на 100%. Її ставлення до мене було далеко не з кращих, оскільки вона підтримувала попереднього президента, вона була на його боці. Вона не прийняла б мене як нового президента".

Наприкінці документа сказано, що це "не дослівна стенограма обговорення".

Нагадаємо, американські конгресмени виступили з вимогою надати їм стенограму розмови Трампа і Зеленського. Трамп визнав, що в розмові з президентом України він згадував Байдена (Джо Байден, його суперник на майбутніх виборах президента, - ред.), але зазначив, що розмова була присвячена корупції.

ЗМІ повідомляли, що під час бесіди Трамп тиснув на Зеленського з метою отримати компромат на Байдена. Президент США розпорядився оприлюднити повний, "абсолютно розсекречений і без купюр" запис його телефонної розмови із Зеленським. Він заперечує тиск на Україну під час цієї розмови, а публікації в американських ЗМІ назвав "полюванням на відьом".

Напередодні оприлюднення стенограми Трамп заявив, що очікує вибачень від своїх опонентів після оприлюднення розмови із Зеленським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram