ГоловнаСвіт

Уряд Індії позбавив мусульманський штат Кашмір особливого статусу

Уранці в штаті відключили інтернет, телефонний зв'язок і взяли під варту місцевих чиновників.

Уряд Індії позбавив мусульманський штат Кашмір особливого статусу
Пограничники патрулируют границу между Индией и Пакистаном, возле Амритсара, Индия, 28 февраля 2019.
Фото: EPA/UPG

Індійський уряд указом президента позбавив єдиний мусульманський штат Джамму і Кашмір особливого статусу. Про це повідомляє "Німецька хвиля".

"До штату Джамму і Кашмір будуть застосовуватися всі статті конституції. Указ набуває чинності негайно", - повідомив міністр внутрішніх справ Індії Аміт Шах.

Стаття 370 Конституції країни надавала штату право приймати власні закони. Скасування особливого статусу, зокрема, означає, що люди з інших штатів зможуть купувати нерухомість у Кашмірі. Раніше займати державні посади і вчитися в коледжах Кашміру могли тільки жителі штату.

Напередодні політичні лідери штату попередили, що скасування статусу спровокує масові заворушення. 4 серпня регіональні партії Кашміру під час засідання пообіцяли зберегти особливий статус, але вже сьогодні вранці в Кашмірі були відключені інтернет і телефонний зв'язок, а місцевих чиновників узяли під арешт.

Нагадаємо, Джамму і Кашмір відійшов Індії після поділу Британської Індії в 1947 році. Пакистанські війська окупували частину штату, територіальні суперечки викликали нові протистояння між країнами в 1964 і 1971 роках, виступи сепаратистів тривають і досі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram