ГоловнаСвіт

Литва домагатиметься невизнання російських паспортів, виданих жителям Донбасу, в масштабах усього ЄС

Якщо це не вдасться, то будуть вжиті односторонні заходи.

Литва домагатиметься невизнання російських паспортів, виданих жителям Донбасу, в масштабах усього ЄС
Фото: Baltnews

Литва домагатиметься, щоб російські паспорти, видані згідно зі спрощеним порядком жителям Східної України, не визнавали в масштабах Євросоюзу.

Якщо цього досягти не вдасться, то будуть ужиті односторонні заходи, пише "Делфі" з посиланням на Міністерство закордонних справ Литви.

"У цей момент ми активно працюємо над скоординованою відповіддю на рівні ЄС на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, включаючи незаконно видані Російською Федерацією документи жителям України в тимчасово окупованих Росією Донецькій і Луганській областях України", - йдеться у відповіді, наданій агентству BNS.

Ці обговорення Литва підтвердила після того, як Естонія вирішила не визнавати російські паспорти, видані жителям Донецької та Луганської областей з 24 квітня.

"У цей момент у Брюсселі ведуться дискусії, в яких держави-члени разом з відомствами ЄС шукають способи, як реалізувати технічно скоординовану і єдину політику ЄС щодо невизнання таких паспортів. Ми дотримуємося позиції про те, що коли Єврокомісія затвердить відповідні віхи, всі члени ЄС на підставі спільного підходу не визнають ці паспорти. Якщо не вдасться дійти згоди, будуть введені односторонні заходи", - йдеться у відповіді МЗС.

Нагадаємо, 24 квітня Путін підписав указ про спрощений режим видачі російського громадянства жителям так званих "ДНР" і "ЛНР". 1 травня він видав новий указ, що спрощує порядок отримання громадянства РФ для українців, що жили в Криму і на Донбасі до весни 2014 року, а 17 липня розширив спрощену видачу російських паспортів на весь Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram