ГоловнаСвіт

Завод "Маяк" у РФ був джерелом радіоактивної хмари над Європою 2017 року, - вчені

"Маяк" розташований саме там, де від початку вчені припускали утворення хмари.

Завод "Маяк" у РФ був джерелом радіоактивної хмари над Європою 2017 року, - вчені
Фото: vesti.kz

Завод "Маяк" у Росії був джерелом радіоактивної хмари, що зависла над Європою восени 2017 року. Про це свідчить дослідження, опубліковане в науковому журналі PNAS Американської академії наук.

Протягом двох років група вчених аналізувала інформацію, пов'язану з цим інцидентом, і дійшла висновку, що витік рутенію-106, "без сумніву", стався в Росії. Його джерелом був завод "Маяк", де виробляють компоненти для ядерної зброї, розташований у Челябінській області, неподалік від кордону з Казахстаном.

У звіті наголошено, що підвищений рівень радіації не загрожував здоров'ю людей за межами Росії. Однак учених стривожило, що Москва тоді відмовилася брати на себе відповідальність через викид, стверджуючи, що "Маяк" не міг бути джерелом радіації.

Ця затримка з виявленням місця викиду радіації позбавила вчених даних, які могли б допомогти запобігти іншому масивному витоку радіоактивних речовин.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року над Європою виникла радіоактивна хмара. Інститут ядерної та радіаційної безпеки Франції (IRSN) на підставі погодних даних припустив, що витік, найімовірніше, стався на південь від Уральських гір. Це вказувало на Росію або Казахстан.

У Росії тоді заявили, що не знають про аварію на своїй території.

У грудні того ж року Міжвідомча комісія, яка вивчала причини викиду рутенію-106 на Південному Уралі, припустила, що витік міг статися через згорілий в атмосфері супутник. Ця версія була в РФ найпоширенішою, незважаючи на те, що припущення витоку з "Маяка" теж часто лунали серед активістів і вчених.

Російські ЗМІ стверджували, що були ініційовані перевірки підприємства, однак там контрольні проби нібито не виявили рутенію-106.

"Маяк" відомий ще мінімум двома іншими великими аваріями з викидом радіоактивних речовин - у 1957 і 2004 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram