ГоловнаСвіт

ЄС завершив переговори про зону вільної торгівлі з Південною Америкою

Угоду ще повинні прийняти країни ЄС і Європарламент.

ЄС завершив переговори про зону вільної торгівлі з Південною Америкою
Фото: EPA/UPG

ЄС завершив переговори про створення зони вільної торгівлі з країнами Південної Америки. Про це на саміті G20 в Японії заявила комісар ЄС з питань торгівлі Сесілія Мальмстром, передає Європравда.

Південний спільний ринок (МЕРКОСУР) охоплює ринки Аргентини, Бразилії, Парагваю і Уругваю. Членом організації є і Венесуела, але поки її членство призупинено.

"Згідно з майбутньою угоди, ЄС отримає зниження тарифів на такі товари, як автомобілі та вино, і спростить вихід своїх компанії на американський ринок. Як вважається, це дасть для ЄС навіть більший економічний ефект, ніж угода ЗВТ з Японією", - йдеться в повідомленні.

Тим часом країни Південної Америки отримають квоту на експорт яловичини на 99 000 тонн за пільговим тарифом 7,5%, а також тарифні квоти на експорт цукру і птиці - обидві по 180 000 тон.

Однак угоду ще повинні прийняти країни ЄС і Європарламент.

"Це буде непросто, адже проти цієї угоди в ЄС виступає потужне аграрне лобі, зокрема - профспілка фермерів ЄС. Вони побоюються різкого зростання імпорту яловичини", - заявила Мальмстром.

Комісар ЄС з питань сільського господарства Філ Хоган визнав занепокоєння фермерів, в тому числі його власної країни - Ірландії, але зазначив, що угода про вільну торгівлю має відкрити нові ринки для фермерів ЄС.

Проти створення ЗВТ виступають екологічні організації, вони стверджують, що це може посилити вирубку лісів у Південній Америці.

Щоб заспокоїти екологічне питання, в текст документа ввели згадку про Паризькому угоду про зміну клімату, він також містить спеціальний розділ про збереження лісів і трудові права.

Нагадаємо, в січні Україна та Ізраїль підписали угоду про вільну торгівлю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram