ГоловнаСвіт

Путін заявив, що обговорював звільнення українських моряків на зустрічі з Трампом

За його словами, Трамп зробив цю тему "пріоритетною" під час їхнього спілкування на саміті G20.

Путін заявив, що обговорював звільнення українських моряків на зустрічі з Трампом
Трамп с Путиным во время саммита G20 в Японии, июнь 2019
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що обговорював питання звільнення українських моряків з президентом США Дональдом Трампом під час двосторонніх переговорів на саміті "Великої двадцятки" в Японії. Про це він сказав на прес-конференції за підсумками саміту в Осаці, передає УНІАН.

"Ця тема порушувалася. Я вже не пам'ятаю, на обіді чи під час нашої зустрічі, але, у всякому разі, президент США зробив цю тему однією з пріоритетних під час нашого спілкування на G20. Говорили, звісно, і про інші проблеми, але ця тема теж порушувалася", - сказав Путін.

"Ми пояснили, що там відбувається. Говорили на цю тему. Рішення поки немає", - заявив він.

Вчора повідомлялося, що на питання представників ЗМІ про те, чи говорили вони з Путіним про захоплені українські судна і моряків, Трамп відповів: "Ми не обговорювали це".

Зустріч Путіна і Трампа в Осаці тривала 1 годину 20 хвилин. Після закінчення переговорів в Білому домі заявили, що Трамп і Путін обговорили ситуацію в Ірані, Сирії, Венесуелі і Україні, і "обидва погодилися, що поліпшення відносин - в інтересах обох країн і всього світу".

Саміт "Великої двадцятки" розпочався 28 червня в японському місті Осака. Лідери країн протягом двох днів обговорювали стан світової економіки, торговельні конфлікти, проблеми клімату і кризу в Перській затоці.

Останній раз переговори двох лідерів проходили в липні минулого року в Гельсінкі. Після цього відносини Москви і Вашингтона погіршилися.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, в якій містилася пропозиція про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило.

Після цього президент Володимир Зеленський провів нервовий брифінг, під час якого накинувся на міністра закордонних справ Павла Клімкіна. За даними "Європейської правди", звільнення українських моряків входило в частину плану щодо повернення російської делегації в ПАРЄ, про який країни Заходу і Росія домовилися за спиною України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram